Στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την εισαγωγή του ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» εμβολιασμού έως την 1η Ιουνίου παραμένει προσηλωμένη η Γερμανία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο κ. Ροτ και το χαρακτήρισε «φιλόδοξο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον σε αυτό το θέμα η ΕΕ να πετύχει – δεν μπορούμε εδώ να δεχτούμε κενές υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της αυστριακής κυβέρνησης για εισαγωγή «διορθωτικού μηχανισμού» στη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19, ο κ. Ροτ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, δημιουργήθηκε η εντύπωση ελλείμματος αλληλεγγύης.

«Έχουμε μια πολύ διαφανή διαδικασία» διαβεβαίωσε. Ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, δεν εξάντλησαν το μερίδιο εμβολίων που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους και αυτά τα εμβόλια προσφέρθηκαν σε άλλες χώρες. «Δεν βλέπω εδώ να προκαλείται κάποια διένεξη που χρήζει θεραπείας. Προς το παρόν δεν βλέπω κανέναν λόγο αλλαγής αυτής της διαφανούς και πολύ δίκαιης διαδικασίας».