Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Βερολίνο την Κυριακή, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής συνόδου Κιέβου-Μόσχας, με υπόδειγμα μια συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία τον περασμένο μήνα, εκτιμά η προεδρία της Γαλλίας σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας εκδόθηκε έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση και επιλεκτικότητα στις στρατιωτικές της ενέργειες» και ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα «αληθινή πολιτική διαδικασία».

«Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από ανθρωπιστική άποψη και όσον αφορά τις ανάγκες του πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη [να φιλοξενήσει] μια νέα σύνοδο με τη μορφή εκείνης στη Νορμανδία για να υποστηρίξει τη διαδικασία. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας η οποία προγραμματίζεται για την Κυριακή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη σύνοδο».

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, την 6η Ιουνίου, είχε γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το πυροβολικό της κατέστρεψε μέρος μιας φάλαγγας ρωσικών τεθωρακισμένων που μπήκε στο έδαφός της και ότι οι δυνάμεις της έγιναν στόχος του ρωσικού πυροβολικού, σε μια εξέλιξη που μοιάζει να σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διέψευσε ότι οι δυνάμεις της μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου «αποκυήματα φαντασίας». Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για τις ενέργειες του NATO κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε πως ελπίζει ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα αποτελέσει ένα βήμα για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι επιτέλους θα καταστεί εφικτό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις βίαιες συγκρούσεις και να διανείμουμε την βοήθεια που χρειάζονται κατεπειγόντως οι άνθρωποι που πλήττονται από τη βία στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Σταϊνμάγερ στην «Bild am Sonntag», σύμφωνα με ένα άρθρο που προδημοσιεύθηκε σήμερα πριν από την κυκλοφορία του αυριανού κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας.