Αναβρασμός επικρατεί στην Παραγουάη, καθώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντηρητικός πρόεδρος, Μάριο Άμπντο Μπενίτες, από όλους τους υπουργούς να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ενόψει ευρέος ανασχηματισμού.

Ο υπουργός Επικοινωνίας Μανουέλ Μπρουνέτι διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος άκουσε τους πολίτες» και «ζήτησε από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησής του να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους» ώστε να «προχωρήσει σε ανασχηματισμό», σύμφωνα με την εφημερίδα ABC Color. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα.

Την Παρασκευή ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια μαζικής κινητοποίησης στην Ασουνσιόν, που δεν οργανώθηκε από κάποιο πολιτικό κόμμα ή κάποιο κοινωνικό φορέα. Η διαδήλωση, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τη διαφθορά, την έλλειψη φαρμάκων, υλικού και εξοπλισμού στο σύστημα υγείας και την απουσία επαρκούς στήριξης από το κράτος στους πολίτες που πλήττει η οικονομική κρίση εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, άρχισε ειρηνικά, όμως κατόπιν ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Χθες Σάββατο οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν.

Protesters throw stones at riot police during a protest against the government of President Mario Abdo Benitez in response to the shortage of medications for COVID-19 patients in hospitals and the low availability of the vaccine against the new coronavirus, amid the resignation of the country’s health minister, in Asuncion, Paraguay, Friday, March 5, 2021. (AP Photo/Jorge Saenz)

Στην Παραγουάη ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έφθασαν τις 115 ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες. Το σύστημα υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς με την COVID-19, ενώ σχεδόν όλες οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρεις. Το κράτος των περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 3.250 θανάτους επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων.