Μεγάλα αεροπορικά γυμνάσια κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία διεξάγει η Ρωσία, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.

Περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμμετέχουν στα γυμνάσια που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, από σήμερα ως την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιγκόρ Κλίμοφ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι εκατοντάδες ουκρανοί στρατιώτες ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, αν και η Ουκρανία επεσήμανε ότι οι στρατιώτες της αποκόπηκαν από τη μονάδα τους στη διάρκεια μαχών με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Περίπου 438 ρώσοι στρατιώτες ζήτησαν από ρώσους αξιωματούχους να τους διαθέσουν έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε ο Βασίλι Μαλάγεφ, εκπρόσωπος των ρώσων συνοριοφυλάκων.

Ο Μαλάγεφ πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο συνοριακό πέρασμα Γκούκοβο, μεταξύ του Λουχάνσκ και της ρωσικής περιοχής Ροστόφ. «Κουράστηκαν από τον πόλεμο και δεν ήθελαν να συμμετέχουν πλέον σε αυτόν», σημείωσε.

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ότι η απόφαση των στρατιωτών αποδεικνύει πως οι διαταγές της ουκρανικής κυβέρνησης προς τις ένοπλες δυνάμεις να πολεμήσουν εναντίον των συμπατριωτών τους «δεν έχουν γίνει δεκτές».

«Περιμένω ότι οι ουκρανικές αρχές θα καταλάβουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτο όταν οι Ουκρανοί αναγκάζονται να πολεμήσουν εναντίον των συμπατριωτών τους, να αντιμετωπίζονται όσοι αρνούνται να το κάνουν ως προδότες της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μαλάγεφ σημείωσε ότι οι 180 από τους ουκρανούς στρατιώτες επέστρεψαν με λεωφορείο στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημά τους, ενώ επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σε ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Ροστόφ.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Αντρίι Λισένκο, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν σε τηλεφωνική επαφή με τους στρατιώτες.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των ουκρανών στρατιωτών.