Ο αριθμός των ακροδεξιών περιστατικών στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση, από τις 363 τέτοιες υποθέσεις το 2019 το νούμερο έφτασε στις 477 το 2020.

Αυτά δήλωσε στο γερμανικό Κοινοβούλιο η επίτροπος Eva Hoegl, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του στρατού.

Αφού είπε πως «οι στρατιώτες δεν είναι σε γενική υποψία και η απόλυτη πλειονότητα κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της κάθε μέρα», η Hoegl αποκάλυψε πως τα κρούσματα του ακροδεξιού εξτρεμισμού αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο, υποδεικνύοντας πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

«Δεν υπάρχει θέση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στον στρατό», γράφει η Hoegl στην αναφορά της, «χρειαζόμαστε έρευνες, κυρώσεις και αποτροπή, με συνεκτικό, ολοκληρωμένο και γρήγορο τρόπο».

Η ίδια ζήτησε επίσης να προσληφθεί περισσότερο ανακριτικό προσωπικό για να επισπευστούν οι έρευνες.

Η αναφορά έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες πως η Γερμανία δεν έχει καθαρίσει το στράτευμά της από τέτοια ακροδεξιά στοιχεία. Οι ειδικές δυνάμεις της χώρας, τα KSK, έχουν προκαλέσει αρκετά σκάνδαλα με τις σχέσεις που διατηρούν με ακροδεξιές ομάδες.

Ένα τέτοιο σκάνδαλο ανάγκασε το υπουργείο Άμυνας να διαλύσει ένα σώμα των ειδικών δυνάμεων τον Ιούλιο για αντιμεταναστευτική και αντισημιτική ρητορεία, υποσχόμενο γενναίες μεταρρυθμίσεις.