Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται «υπαίτιος» για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και επανέλαβε ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7 για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, προέβη σε αιχμηρά σχόλια σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους, συνδέοντας το περιστατικό με τη Ρωσία, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικρίνει ότι παρέχει όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το έδαφος. Εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές και από μία περιοχή όπου οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν έκαναν χρήση, εκείνη τη χρονική περίοδο, αντιαεροπορικών όπλων», δήλωσε σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο ο Έρνεστ. «Για τον λόγο αυτόν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Ρώσοι είναι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία», είπε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το δυστύχημα, καθώς και τη πολιτική δυναμική της χώρας, αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο επεσήμανε ότι παρά τη διάλυση του κυβερνώντος συνασπισμού στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της ώστε να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο ενημέρωσε επίσης τον αντιπρόεδρο ότι η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει με βαρέα όπλα και εξοπλισμό τους αυτονομιστές και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται ολοένα και πιο συχνά πυρά από θέσεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων».

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ο Μπάιντεν είπε στον Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη G7 εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσία σχετικά με τις «ανεύθυνες ενέργειές της στην Ουκρανία».