Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας του 59% των εγγεγραμμένων στα Πέντε Αστέρια αναφορικά με τη συμμετοχή του κινήματος στην νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να συνθέσει ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος το βράδυ της Πέμπτης (11/2).

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει, κατά συνέπεια, την στήριξη και συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση (αν επιλέξει υπουργούς από τον χώρο της πολιτικής) των Πέντε Αστέρων, της Λέγκα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και, πιθανώς, της Ιταλικής Αριστεράς. Μια ευρύτατη πλειοψηφία, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, το οποίο θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Εντός της αυριανής ημέρας ο Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να παρουσιάσει στον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την λίστα των υπουργών του και να λάβει την σχετική έγκριση.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση μπορεί να ορκιστεί το Σάββατο.

Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει, ο Ντράγκι, να μειώσει τις αποστάσεις που χωρίζουν τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε θέματα βασικής σημασίας, όπως είναι το περιβάλλον, η στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ακόμη και τα μέτρα προστασίας για να μπορέσει να ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού.

Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στο κύρος του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προσπαθήσει να επιβάλει μια προσωπική του ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγα σημεία, με κύριο στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας.