Η έκρηξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μεγαλώνει καθημερινά το «φόρο αίματος» και στις δύο πλευρές, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Το τέλος των εχθροπραξιών δεν είναι προς το παρόν ορατό κι ενώ δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που σημειώνονται αντισημιτικές εξάρσεις στη Γερμανία.

Όπως εκτιμά η Volksstimme από το Μαγδεβούργο, «ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα βγάλει νικητή. Εξ’ ου και καθίσταται πιο σημαντικό η διεθνής κοινότητα να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, ώστε να σταματήσει η άσκοπη αιματοχυσία». Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται διπλωματικές πρωτοβουλίες, σημειώνει η εφημερίδα, προτείνοντας ως πιθανή λύση να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ -στην ανάγκη μέσω διαμεσολαβητή της ΕΕ- επαφές με τη Χαμάς. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει τέλος ότι η διπλωματική πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζόν Κέρι υστερεί διότι δεν λαμβάνει υπόψη της τη Χαμάς με το επιχείρημα ότι αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση. Επιχείρημα ανεπαρκές, σύμφωνα με το σχόλιο, δεδομένου ότι «η Χαμάς ελέγχει εδώ και χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας και χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Η έξαρση βίας στη Γάζα αποτέλεσε αφορμή για διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές, μεταξύ αυτών και σε αρκετές γερμανικές πόλεις. Το ζήτημα σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει σχετικά: «Τις προηγούμενες μέρες συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις που έγιναν σε αρκετές γερμανικές πόλεις δεν διατύπωσαν απλά τη διαμαρτυρία τους κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ούρλιαξαν και αντισημιτικά συνθήματα. Άνθρωποι με σημαίες του Ισραήλ ή με κίπα (σ.σ. το εβραϊκό καπέλο) στο κεφάλι δέχθηκαν προσβολές, ποδοπατήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν. (…) Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ» επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου και τονίζει: «Ένας εβραίος που περπατά φορώντας κίπα στους δρόμους του Βερολίνου πρέπει να νιώθει ασφαλής. Αν δεν νιώθει, δεν έχει αποτύχει μόνο η αστυνομία που αδιαφορεί. Τότε έχει αποτύχει το σύνολο της κοινωνίας».