Η στάση απέναντι στη Ρωσία έχει αλλάξει «θεμελιωδώς» μετά τη συντριβή την προηγούμενη εβδομάδα ενός αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Θέλουμε δικαιοσύνη, μια κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και πίεση στη Ρωσία ώστε να κάνει περισσότερα», υπογράμμισε ο Ρούτε. «Οι προτεραιότητές μας είναι πάρουμε πίσω τους ανθρώπους μας, (να διεξαχθεί) μια ανεξάρτητη έρευνα και (να αποδοθεί) δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι Ολλανδοί, που έχασαν 193 συμπολίτες τους από τη συντριβή την Πέμπτη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, έχουν το ηθικό βάρος να ζητήσουν από τους ευρωπαίους εταίρους τους την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και άλλων μέτρων εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου ο ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ουκρανία έδωσε στην Ολλανδία τον ηγετικό ρόλο στην έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πτώματα των επιβαινόντων στην πτήση MH17 αναμένεται να φτάσουν στην Ολλανδία αύριο Τετάρτη.