Για πρώτη φορά, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε σήμερα το Στενό της Ταϊβάν.

To αντιτορπιλικό USS John S. McCain έκανε περιπολία ρουτίνας στο στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Έβδομος Στόλος.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία συνηθίζουν να διασχίζουν στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που προκαλεί συχνά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου που θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Κίνα θεωρεί ότι ο πλους ξένων πλοίων αποτελεί παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θεωρούν ότι η θαλάσσια αυτή ζώνη ανήκει στα διεθνή ύδατα και, κατά συνέπεια, είναι ανοικτή στην ναυσιπλοΐα.

Ο πλους του USS John S. McCain «αποδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μία ζώνη ανάμεσα στο Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελεύθερη και ανοιχτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εβδομου Στόλου.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πετούν, πλέουν και επιχειρούν παντού όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε τον πλου του αμερικανικού αντιτορπιλικού χωρίς να δημοσιεύσει την ονομασία του. Ανακοίνωσε δε ότι δύο αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και ένα καταδιωκτικό πέταξαν την Δευτέρα κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Από την ανάληψη της εξουσίας από την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν στην Ταϊβάν το 2016, η οποία προέρχεται από ένα κατά παράδοσιν εχθρικό προς το Πεκίνο κόμμα, η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες για την περαιτέρω διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική απομόνωση της Ταϊβάν.

Τον περασμένο χρόνο, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διείσδυσαν 380 φορές στην εναέρια αμυντική ζώνη της Ταϊβάν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Αναλυτές θεωρούν ότι η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι στο υψηλότερο σημείο της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

(φωτογραφία αρχείου)