Μετά τα ανεπαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 55 ετών, το Βέλγιο αποφάσισε να μην το χορηγεί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία (με περισσότερους από 21.000 νεκρούς) ακολουθεί, επομένως, τις συστάσεις, που έχουν ήδη εκδώσει άλλες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας, ωστόσο, το όριο στην ηλικία των 55 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή ακόμα της Σουηδίας όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του σουηδικοβρετανικού εργαστηρίου δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων.

Στο Βέλγιο, η απόφασή αυτή, που βασίζεται στη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Μπορεί σε έξι ή 8 εβδομάδες να έχουμε επιπλέον δεδομένα, είναι πιθανόν η γνωμοδότηση να αλλάξει. Όμως, προσωρινά, λέμε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca θα προορίζεται στα άτομα κάτω των 55 ετών», εξήγησε ο υπουργός χθες το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το εμβόλιο της AstraZeneca εναντίον της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως της ΕΕ, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Το Βέλγιο, που έχει παραγγείλει 7,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αναμένεται να αρχίσει να το χορηγεί την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μια πρώτη παράδοση 80.000 δόσεων στις 7 Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας (Task force vaccination) αναμένεται να αποφασίσει για ποιους θα προοριστεί.

Εδώ και πέντε εβδομάδες, οι πρώτοι εμβολιασμοί αφορούσαν τους τροφίμους και εργαζόμενους 1.500 οίκων ευγηρίας της χώρας, κατόπιν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Συνολικά, σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει στο Βέλγιο μια πρώτη δόση του εμβολίου (το 3,22% του πληθυσμού άνω των 18 ετών) και περίπου 30.000 επίσης τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Απαραίτητες επιπλέον μελέτες για να δώσει το «πράσινο φως» η Ελβετία

Από την πλευρά της η ελβετική αρχή φαρμάκων ανέφερε την Τετάρτη πως είναι απαραίτητες επιπλέον μελέτες για το εμβόλιο της AstraZeneca προτού δώσει το πράσινο φως για τη διάθεσή του.

«Τα δεδομένα που έχουν υποβληθεί και μελετηθεί έως σήμερα είναι ακόμη ανεπαρκή προκειμένου να επιτρέψουμε τη χορήγηση μιας άδειας. Επομένως, δεδομένα που θα προκύψουν από νέες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να αξιολογήσουμε περαιτέρω την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», γράφει η Swissmedic σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί σε διάφορες χώρες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που εξέτασε έως σήμερα, η συμβουλευτική επιτροπή HMEC (Human Medicines Expert Committee) της Swissmedic εκτίμησε, στην έκτακτη συνεδρίασή της της 2ας Φεβρουαρίου του 2021 πως τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμη να καταλήξουμε σε μια θετική έκθεση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους» αυτού του εμβολίου, προστίθεται στο δελτίο τύπου.

Η Swissmedic ζητάει επιπλέον δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, που θα προκύψουν από μια μελέτη της φάσης 3, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

«Μόλις τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα, μια άδεια περιορισμένης διάρκειας ενδέχεται να εκδοθεί στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με τη συνεχή υποβολή δεδομένων».

Η Swissmedic έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ελβετία.