Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε χθες την ανησυχία του ότι η αιματηρή βία στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται και προειδοποίησε ότι μία ισραηλινή χερσαία επίθεση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες όπως είπε έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του.

Το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για εκεχειρία.

«Ο γενικός γραμματέας δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χθες, χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δύσης δήλωσαν ότι η εκεχειρία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Ο Μπαν δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών αμάχων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παράλληλα εξέφρασε την «βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις στις οικογένειες των Παλαιστινίων από την ισραηλινή στρατιωτική δράση».