Ένας καναδός κροίσος, ιδιοκτήτης καζίνο, και η γνωστή ηθοποιός σύζυγός του κατηγορούνται ότι παρίσταναν τους υπαλλήλους ξενοδοχείου ώστε να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό παρακάμπτοντας τις λίστες αναμονής.

Ο Καναδάς χορήγησε δόσεις του εμβολίου σε απομακρυσμένη κοινότητα ιθαγενών και αυτό ακριβώς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το ζευγάρι.

Ο 55χρονος Rodney Baker και η 32χρονη Ekaterina Baker νοίκιασαν ιδιωτικό τζετ για να βρεθούν στις 21 Ιανουαρίου στις ερημιές που κατοικεί η φυλή και να κάνουν το σωτήριο εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CBC.

«Αυτό που έκαναν είναι να βάλουν την κοινότητά μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος κοινωνικών υπηρεσιών στο Γιούκον του Καναδά, John Streicker, «είμαι πολύ θυμωμένος με όλο αυτό».

Υγειονομικοί υπάλληλοι έστησαν μια σκηνή για να χορηγήσουν το εμβόλιο στους 100 κατοίκους της κοινότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας ανήκουν σε φυλή γηγενών.

Εκεί βρέθηκε όμως και το πάμπλουτο ζευγάρι, που είπε ψέματα στους υγειονομικούς ότι ζούσαν και εργάζονταν εκεί, σε ένα πανδοχείο, σύμφωνα με την αποκάλυψη της τοπικής εφημερίδας Yukon News.

Κίνησαν ωστόσο υποψίες μετά το εμβόλιο, όταν ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Οι υπάλληλοι της κλινικής ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία επικοινώνησε με το ξενοδοχείο και έμαθε πως οι Baker δεν εργάζονταν εκεί.

Τους βρήκαν στο αεροδρόμιο, έτοιμοι για την πτήση ως το Βανκούβερ. «Δεν περιμέναμε πως θα έφτανε κάποιος τόσο μακριά για να ξεγελάσει την ομάδα και εμβολιαστεί», είπε ο Streicker στο CBC.

Το ζευγάρι κατηγορείται με σωρεία αδικημάτων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, με τις ανώτατες ποινές που αντιμετωπίζουν να είναι πρόστιμο ως 1.150 δολάρια και φυλάκιση 6 μηνών.

Ο Rodney Baker έβγαλε το 2019 πάνω από 10 εκατ. δολάρια ως γενικός διευθυντής της Great Canadian Gaming Corporation.