Τον δρόμο για τον διορισμό του απόστρατου στρατηγού Λόιντ Όστιν στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας άνοιξαν χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία εγκρίνοντας μία απαλλαγή στις προϋποθέσεις του διορισμού του.

Κι αυτό γιατί δεν εκπληρώνει την προϋπόθεση της συμπλήρωσης επτά ετών από την αποστρατεία του, που απαιτείται προκειμένου να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα.

Ο Λόιντ Όστιν αποστρατεύτηκε του 2016 από το Στρατό των ΗΠΑ και θα είναι ο πρώτος μαύρος που θα αναλάβει τα καθήκοντα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απαλλαγή από την παραπάνω προϋπόθεση για τον Λόιντ, με ψήφους 326 έναντι 78.

Σε μία επίδειξη υποστήριξης για το διορισμό του Λόιντ, η Γερουσία έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να διεξαγάγει την ψηφοφορία για το θέμα αμέσως μετά την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έτσι, ενέκρινε το διορισμό, με ψήφους 69 έναντι 27, εννέα περισσότερες από την προϋπόθεση των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνταν, ώστε ο διορισμός του Όστιν να μπορεί να επικυρωθεί ακόμη και σήμερα και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι Δημοκρατικοί –που έχουν τώρα τον πλειοψηφικό έλεγχο των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία- επιθυμούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά της όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε προχθές, Τετάρτη, αναλαμβάνοντας επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα.

Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει απαλλαγές δύο φορές για υποψήφιους προς ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ενώ οι ίδιοι είχαν αποστρατευτεί πρόσφατα.

Η πιο πρόσφατη απαλλαγή ήταν τέσσερα χρόνια πριν, όταν ο πρώτος υπουργός Άμυνας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις είχε ανάγκη και έλαβε τη σχετική απαλλαγή, που επέτρεψε την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

TAGS