Οι αρχές της Κούβας συμφώνησαν να απελευθερώσουν άλλους τρεις αντικαθεστωτικούς κρατούμενους, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση αξιωματούχων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα της Καραϊβικής.

Η Εκκλησία στην Κούβα και η Ισπανική κυβέρνηση διαπραγματεύονται τους τελευταίους μήνες με την Αβάνα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων–η κυβέρνηση στη νήσο δεν αποδέχεται τον όρο, κατηγορώντας τους ότι είναι κατασκόποι, μισθοφόροι και ενεργούμενα των ΗΠΑ. Με την απελευθέρωση των τριών ακόμη αντικαστρικών, 53 φυλακισμένοι συνολικά, μαζί με τις οικογένειές τους, θα έχουν καταλήξει εξόριστοι στην Ισπανία από τον Ιούλιο.

Ο Μάρκος Σότο, που είχε καταδικαστεί το 1995 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών για απόπειρα σαμποτάζ σε εργοστάσιο ζάχαρης, ο Ριδέλ Ρουίς, που είχε καταδικαστεί το 2003 σε ποινή φυλάκισης 18 ετών για πειρατεία και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, κι ο Ρολάνδο Δάμας, θα απελευθερωθούν “προσεχώς”, ανέφερε ανακοινωθέν της καθολικής εκκλησίας.

Ο Δάμας δε βρίσκεται σε κάποιον από τους καταλόγους των πολιτικών κρατούμενων.

Η εκκλησία και οι αρχές πάντως δεν έχουν κάνει γνωστό εάν θα αφεθούν ελεύθεροι οι 13 εναπομείναντες κρατούμενοι από την ομάδα των 52 ανθρώπων που είχαν συλληφθεί το 1993 και η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τους μόνους κρατούμενους συνείδησης στη Κούβα, οι οποίοι αρνούνται να εξοριστούν ή να απελευθερωθούν υπό όρους.

Η κυβέρνηση Κάστρο είχε υποσχεθεί στον επίσκοπο Χάιμε Ορτέγκα τη σταδιακή απελευθέρωση των 52 σε 4 μήνες, με την προθεσμία να λήγει τυπικά αύριο Κυριακή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν πρόκειται να άρει τα μέτρα αποκλεισμού που επιβάλει στη νήσο. Στην απόφαση της ΕΕ αναμένεται να παίξει ρόλο η απελευθέρωση των κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα επί 48 συναπτά χρόνια.