Η Γαλλία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου της εμβολιασμού ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και έχει αρκετές δόσεις για να αυξήσει το σύνολο σε 2,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αναφέρει το ΑΠΕ.

Στη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο εμβολιασμού στην ανατολική πόλη Γκρενόμπλ, ο Βεράν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία έχει εγκαταστήσει περίπου 800 τέτοια κέντρα.

«Με την επίσπευση της εκστρατείας εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας θα φτάσουμε άνετα τον στόχο μας του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων έως το τέλος του τρέχοντος μήνα», είπε.

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Γαλλία έχει εμβολιάσει περισσότερους από 422.000 ανθρώπους από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία όμως παραμένει πολύ πίσω από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, όπου ο αριθμός των πολιτών που τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου είχε φθάσει την Παρασκευή τα 3,2 εκατομμύρια.

Στη Γερμανία και στην Ιταλία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες είχαν εμβολιαστεί στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Όπως είπε ο Βεράν, η μεγαλύτερη πρόκληση στη Γαλλία, η οποία έχει καταγράψει σχεδόν τρία εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 –ο μεγαλύτερος αριθμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ– δεν είναι η επιμελητειακή υποστήριξη της διαδικασίας εμβολιασμού, αλλά η προμήθεια των εμβολίων.

Μια νέα παράδοση του εμβολίου που παρασκεύασαν η Pfizer με την BioNTech θα φτάσει αυτή την εβδομάδα και θα υπάρξουν και άλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε.

Με τα εμβόλια ήδη στη διάθεσή της η Γαλλία θα μπορεί να έχει εμβολιάσει 2,4 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Βεράν.

Ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τα 4 εκατομμύρια όταν τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η χώρα από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες εγκριθούν από τις αρχές υγείας, σημείωσε ο υπουργός.

Την Πέμπτη ο Βεράν είπε ότι η Γαλλία προμηθεύεται 500.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech την εβδομάδα, ένας αριθμός που μπορεί να αυξηθεί στο ένα εκατομμύριο την εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το Πάσχα να έχουν εμβολιαστεί στη χώρα του πέντε εκατομμύρια πολίτες.

Από σήμερα τα εμβόλια διατίθενται σε όλους τους πολίτες άνω των 75 ετών, σε αντίθεση με μονάχα τους ενοίκους οίκων ευγηρίας, και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το εμβόλιο ήδη διατίθεται σε υγειονομικούς υπαλλήλους από 50 ετών και άνω.