Ο Θεός τιμώρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την υποστήριξη του σχίσματος της εκκλησίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο. 

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ρωσία 24», υποστήριξε ότι η τιμωρία του ήταν η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Σίγουρα, όλα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη μαρτυρούν αναμφίβολα την τιμωρία του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σύμφωνα με τον κ,. Κύριλλο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος “έκανε αυτό που έκανε” μετά από πίεση που δέχθηκε: «Έχω πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέστη πίεση από μια ισχυρή πολιτική δύναμη που σχετίζεται με μια από τις υπερδυνάμεις. Από τις σκέψεις κάποιου άλλου και από τα λόγια κάποιου άλλου, έκανε αυτό που έκανε».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος θεωρεί ότι είναι προσωρινή η πρόσφατη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και την απέδωσε στην τιμωρία του Θεού στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για εμβάθυνση του σχίσματος στην Ουκρανία.

«Δεν θέλω να επικρίνω τους αδελφούς μου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά, αναμφίβολα, όλα όσα συνέβησαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, μαρτυρούν την τιμωρία του Θεού», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισήγαγε τους σχισματικούς στα Ιερά του Κιέβου, στον Ναό της Αγίας Σοφίας και έχασε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης – έγινε τζαμί».

Και ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά είπε: «Πήρατε την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθόδοξους πιστούς, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, εισήλθατε εκεί, φέρατε σχίσματα, και χάσατε τη δική σας Αγία Σοφία… Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μην αντιληφθούμε τις πιο προφανείς συνέπειες αυτής της ενέργειας, που προέρχονται από την τιμωρία του Θεού και οι συνέπειες ήρθαν αμέσως, γιατί η αμαρτία ήταν πολύ μεγάλη».

Τέλος, σύμφωνα με το romfea.gr, αποκάλεσε την πράξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «όχι απλά λάθος, αλλά ένα τρομερό έγκλημα, και ζήτησε από όλους θερμή προσευχή για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ορθοδοξία και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη αυτού του στόχου».