Σε κυκλώνα ενισχύθηκε η τροπική καταιγίδα «Τόμας» που αναμένεται να πλήξει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Αϊτή.

Όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) που εδρεύει στο Μαϊάμι, το κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να περάσει από τη δυτική πλευρά της Αϊτής, κοντά ή πάνω από την ανατολικότερη πλευρά της Κούβας, αργότερα το βράδυ κοντά ή πάνω από τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες και τα νησιά Τερκς & Κάικος απόψε.

Ήδη, από το πρωί η Αϊτή πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 130 χλμ. την ώρα. Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών της Αϊτής Πολ-Αντουάν Μπιεν-εμέ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητο του στην απέναντι πλευρά ενός ποταμού, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανεβεί επικίνδυνα από τη βροχή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ κάλεσε τους συμπολίτες του να προστατευτούν και να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές.

Οι κάτοικοι της Αϊτής, προσπαθούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους μετά τον ισχυρό σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε. Οι περισσότεροι μάλιστα ζουν σε σκηνές, σε πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί και οι οποίοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητά τους σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.