Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων, στην οποία επρόκειτο να επικυρωθούν οι παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, επικαλέστηκε λόγους «κρατικού συμφέροντος» για την αναβολή της συνεδρίασης αυτής της Βουλής.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να συνεχίσει, με γοργό ρυθμό, προς την κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών της με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, και κάτι τέτοιο οφείλουμε να πράξουμε όλοι μαζί και ενωμένοι. Ως εκ τούτου, διακόπτω τη συνεδρίαση στην οποία επρόκειτο να επικυρωθούν οι παραιτήσεις βουλευτών-συναδέλφων μας» πρόσθεσε ο κ. Βελιάνοσκι.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αναβολή της επικύρωσης των παραιτήσεων των βουλευτών του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, ήταν η μοναδική λύση προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η «πόρτα» για συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επιστροφή της τελευταίας στο Κοινοβούλιο και για την αποφυγή νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι 33 από τους 34 βουλευτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου. Σήμερα, η Βουλή επρόκειτο να επικυρώσει τις παραιτήσεις, όμως με την αναβολή της συνεδρίασης, η εξέλιξη αυτή ματαιώθηκε, τουλάχιστον προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής αποφασίστηκε ύστερα από σχετικές προτροπές της ΕΕ προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Η ΕΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ μετά τις εκλογές του Απριλίου και έχει καλέσει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Αύριο, Πέμπτη, θα συγκληθεί η Βουλή για τη συζήτηση και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και νικητής των εκλογών της 27ης Απριλίου, Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταθέσει στη Βουλή την πρόταση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματίσουν το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονταν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας.