Η ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας – Τουρκίας και περιφερειακά και διεθνή θέματα θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών, Ρασίμ Λιάγιτς και τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε τελευταία φορά τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2013. Οι σχέσεις Βελιγραδίου – Άγκυρας ψυχράθηκαν μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2013 στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου ότι «η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία».

Λόγω της συγκεκριμένης δήλωσης ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τριμερή σύνοδο Τουρκίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και Σερβίας στο Σαράγεβο, έκανε λόγο για «πόλεμο χωρίς όπλα» και ζήτησε να διατυπωθεί δημόσια συγγνώμη.

Ο κ. Νταβούτογλου είχε τονίσει τότε ότι η Άγκυρα δεν θα ζητήσει συγγνώμη επειδή, όπως είχε αναφέρει, η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν εμπεριείχε προσβολή, αλλά μόνο θετικά αισθήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου η αναφορά του κ. Ερντογάν δεν ήταν πολιτικής φύσης, ούτε αποτελούσε έκφραση επεκτατικής πολιτικής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι σχέσεις Σερβίας και Τουρκίας έγιναν η ραχοκοκκαλιά της σταθερότητας στα Βαλκάνια» και ότι «βασική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του είναι η διόρθωση και ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σερβία».