Η Σουηδία, η οποία λόγω της ανορθόδοξης στρατηγικής της κατά της πανδημίας βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο, κατέγραψε 7.370 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.

Η αύξηση αυτή συγκρίνεται με το υψηλό των 7.935 ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, Πέμπτη.

Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 160 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν το σύνολο σε 7.514. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των σκανδιναβικών γειτονικών της χωρών αλλά χαμηλότερο από αυτό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν το μέτρο της καραντίνας.

Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι όλοι οι μαθητές ηλικίας 14-16 ετών στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, θα στραφούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το υπόλοιπο του 2020 ώστε να βοηθήσουν στην αναχαίτιση ενός σοβαρού δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που απέφυγε την υποχρεωτική καραντίνα και τη χρήση της μάσκας ως μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, συστήνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μεγάλο αριθμό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις επαφές μας, οπότε δυστυχώς είμαι αναγκασμένη να συστήσω στους δήμους (στην περιφέρεια της Στοκχόλμης) να σταματήσουν τη διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες για τους μαθητές σε προχωρημένο επίπεδο εκπαίδευσης αρχίζοντας από τη Δευτέρα», δήλωσε η περιφερειακή επικεφαλής ελέγχου των λοιμώξεων Μαρία Ρότσεν ‘Οσλουντ.

Η Στοκχόλμη είναι η σκληρότερα πληγείσα περιφέρεια της Σουηδίας από την αναπνευστική νόσο COVID-19, μετρώντας περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων από τον ιό στη σκανδιναβική χώρα.

Ιταλία

Σήμερα, στην Ιταλία καταγράφηκαν 761 θάνατοι και 18.727 κρούσματα κορονοϊού. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 190.417 διαγνωστικά τεστ και το 9,8% προέκυψε θετικό.

Χθες, οι νεκροί ήταν 887, με 16.999 κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία, έχουν χάσει τη ζωή τους 63.387 άνθρωποι.

Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 526 λιγότεροι ασθενείς και 29 λιγότεροι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η περιφέρεια Βένετο (3.883), ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (2.938), η Απουλία (1.813) με πρωτεύουσα το Μπάρι και το Πεδεμόντιο (1.553) με κύρια πόλη το Τορίνο.

Σύμφωνα, τέλος, με τα επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Ιταλίας, από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν χάσει την ζωή τους 255 γιατροί, εκ των οποίων 76 το φθινόπωρο, από την αρχή του «δεύτερου κύματος» μέχρι σήμερα.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε 95 θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια Covid-19 σήμερα, τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας στη χώρα.

Τα στοιχεία από την εθνική αρχή υγείας της Πορτογαλίας (DGS) δημοσιεύονται μία εβδομάδα προτού η κυβέρνηση επαναξιολογήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Πορτογαλία των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων μετρά 5.373 νεκρούς και 340.287 κρούσματα Covid-19, με 5.080 νέες μολύνσεις από χθες.

Έπειτα από ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα, τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία στο δεύτερο κύμα, αν και έχουν μειωθεί ελαφρά προσφάτως.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται τις τελευταίες 14 ημέρες σε 533, υπερδιπλάσιος από εκείνον στη γειτονική Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον νέο κορονοϊό τα Χριστούγεννα, προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους, ωστόσο πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ελέγχει τα στοιχεία και θα επαναξιολογήσει τα σχέδιά της στις 18 Δεκεμβρίου.

Τουρκία

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Τουρκία, με 226 θανάτους σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 15.977, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Επιπλέον, η Τουρκία ανακοίνωσε 32.106 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων ασυμπτωματικών, το τελευταίο 24ωρο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγορεύσεις της κυκλοφορίας τις καθημερινές και λοκντάουν τα Σαββατοκύριακα για να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων.