Η ανακοίνωση του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του επόμενου μήνα μπορεί να αναμενόταν από καιρό – αλλά η επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του μέσα σε ένα αρτοποιείο της Λισαβόνας δεν ήταν ακριβώς η αναμενόμενη.

Ο ντε Σόουζα, γνωστός για την λαχτάρα του για selfies και κάποιες φορές για «αμέριμνες» εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης, ήλπιζε να κάνει την ανακοίνωση μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο, αλλά με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά λόγω των περιορισμών κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προτίμησε να κινηματογραφήσει ένα βίντεο από ένα γνωστό αρτοποιείο κοντά στο γραφείο του για να προβεί στην ανακοίνωσή του.

«Αυτή είναι η εικόνα της εποχής των περιορισμών που ζούμε», δήλωσε ο 71χρονος Πορτογάλος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. «Είμαι υποψήφιος … γιατί έχουμε μια πανδημία να αντιμετωπίσουμε, έχουμε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που πρέπει να ξεπεράσουμε».

Εκλεγμένος για πρώτη φορά το 2016, ο ντε Σόουζα , καθηγητής Νομικής, τηλεσχολιαστής και πρώην ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), είναι δημοφιλής στην πλειοψηφία των Πορτογάλων και σπανίως απουσιάζει από κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Παρόλα αυτά, έχει επικριθεί στο παρελθόν για ορισμένες από τις συντηρητικές του απόψεις σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και για το γεγονός ότι δεν επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και σε κόμματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα όταν το PSD κατέληξε σε πολιτική συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα Chega.

Ο απερχόμενος πρόεδρος θα βρεθεί αντίπαλος με οκτώ υποψηφίους, μεταξύ των οποίων η Άνα Γκόμες, πρώην Ευρωβουλευτής και ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του Chega και πρώην σχολιαστής ποδοσφαίρου.

Σε μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Aximage για το ραδιόφωνο TSF και την εφημερίδα Jornal de Noticias, ο ντε Σόουζα βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, με 62,1%, ακολουθούμενος από την Γκόμες που συγκεντρώνει το 16,3% και τον Βεντούρα με 6,6%.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου.