Εθνική στρατηγική για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, σχεδιάζοντας να δώσει εμβόλια σε όλους, αρχίζοντας με επιλεγμένο υγειονομικό προσωπικό από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η Φινλανδία.

«Σκοπός της Φινλανδίας είναι να προστατεύσει ολόκληρο τον πληθυσμό προσφέροντας το εμβόλιο δωρεάν σε όλους εκείνους που θέλουν και που δεν τους εμποδίζει ένα θέμα υγείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κρίστα Κιούρου, υπουργός αρμόδια για την απόκριση της Φινλανδίας στην COVID-19.

Η Φινλανδία αγοράζει εμβόλια βάσει του κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο οι παραδόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των διαφόρων χωρών αναλογικά με τον πληθυσμό τους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Βάσει των συμφωνιών που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φινλανδία θα λάβει 3,6 εκατ. δόσεις, που είναι αρκετές προκειμένου να χορηγήσει τις απαραίτητες δύο δόσεις σε 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα 5,5 εκατομμύρια των κατοίκων της, ανέφερε η αρχή δημόσιας υγείας προσθέτοντας πως οι αγορές εμβολίων θα συνεχιστούν.

Το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με COVID-19 ή εργάζεται σε οίκους ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο, και θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες, ανέφερε η κυβέρνηση.

Απέκλεισε τον εμβολιασμό των παιδιών προτού ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες για το θέμα.

Οι αρχές προειδοποίησαν πως η πανδημία του κορονοϊού επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Η επίπτωση 14 ημερών της ασθένειας (μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) διπλασιάστηκε στις 101 μολύνσεις από 55 τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το ποσοστό της Φινλανδίας ήταν χθες, Τετάρτη, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία με 55,5 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους και την Ιρλανδία με 83,8, δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.