Το αφεντικό τρελάθηκε… και έβαλε τον κόσμο να κάνει σκι στη Σαχάρα! Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά για έναν επιχειρηματία με μεγάλη φαντασία, ο οποίος όμως περνά δύσκολες στιγμές πια για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που φαντάζεστε όμως.

Έψαχνε να βρει τι θα μπορούσε να κάνει και μελετώντας την αγορά είδε ότι υπάρχει ένα… κενό. Στο Νίγηρα κανείς δεν έκανε σκι. Περίεργο; Για τον Αμπντελκαντέρ Μπάμπα όχι, απ’ ότι φάνηκε. Έτσι, προ 30 ετών άνοιξε ένα μαγαζί που προμηθεύει με τον απαραίτητο εξοπλισμό όσους θέλουν να «εξερευνήσουν» τις πλαγιές της Σαχάρα φορώντας πέδιλα του σκι, όπως αναφέρει το BBC.

Δεν φάνηκε να τον απασχόλησε και το γεγονός ότι με τουλάχιστον 45 βαθμούς υπό σκιά δύσκολα κάποιος θα επιλέξει το συγκεκριμένο σπορ κάτω από τον καυτό ήλιο. Κι όμως, έβαλε μπρος και δημιούργησε το μαγαζί.

Μπαίνοντας σε αυτό μπορεί κανείς να δει ένα κίτρινο έλκηθρο και ένα μεγαλύτερο κόκκινο για μεγαλύτερη άνεση, καθώς επιτρέπει στον σκιέρ να καθίσει κιόλας. Οι τουρίστες εντυπωσιάζονταν όταν αντίκριζαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθότι δεν βρίσκονταν στις… Άλπεις. Γι’ αυτό και υπήρξαν αρκετοί που το τόλμησαν και με καθοδηγητή τον Μπάμπα ανέβηκαν τους αμμόλοφους και βρέθηκαν βαθιά στην έρημο.

«Έπρεπε να ξεκινήσουμε πριν τις έξι το πρωί, γιατί η ζέστη το έκανε ανυπόφορο μετά την ανατολή του ηλίου», εξηγεί ο Μπάμπα. Βρετανοί, Αυστραλοί, Σουηδοί, Σλοβάκοι και Γιαπωνέζοι ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν το σκι στην έρημο και από αυτό’υς που συνέχισαν να πηγαίνουν και μετέπειτα. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε ο επιχειρηματίας όμως.

Η αύξηση της εγκληματικότητας στον Νίγηρα έφερε τα πάνω κάτω για τον Αμπντελκαντέρ Μπάμπα. Τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής που έκαναν απαγωγές και ένοπλες επιθέσεις, «έδιωξαν» τους τουρίστες και μαζί την πελατεία του. Από το 2007 οι αναδουλειές έχουν γίνει η καθημερινότητα του. Ο ίδιος όμως δε σκοπεύει να κλείσει το μαγαζί του.

Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να το ανοίξει και ακόμη μεγαλύτερες να μάθει να κάνει σκι στους αμμόλοφους. Σε αυτό –αλλά και στο θέμα του εξοπλισμού- τον βοήθησαν φίλοι του που παίρνουν μέρος στο ράλι Ντακάρ. Τώρα, που πλέον έχει γεμίσει το μαγαζί με μικρούς «θησαυρούς» -διάφορα αναμνηστικά που έχει φέρει από πολλά μέρη του κόσμου- δεν λέει να το βάλει κάτω και πιστεύει πως κάποια μέρα η τάξη θα αποκατασταθεί και θα αποκτήσει νέους πελάτες.