Την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών θα δοκιμάσει η θυγατρική στη Νέα Ζηλανδία της εταιρείας Unilever, όπως ανακοίνωσε σήμερα, υιοθετώντας σχετική πρόταση της νεοζηλανδικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι 81 εργαζόμενοί της θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Βάσει των αποτελεσμάτων στη Νέα Ζηλανδία, η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών ενδέχεται να υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Unilever, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

«Στόχος μας είναι να μετρήσουμε τις επιδόσεις στην παραγωγή όχι στον χρόνο. Πιστεύουμε ότι ο παλιός τρόπος εργασίας έχει ξεπεραστεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Unilever Νέας Ζηλανδίας Νικ Μπανγκς.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε προτείνει τον Μάιο την ιδέα της εβδομάδας των τεσσάρων εργάσιμων ημερών ως τρόπο ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Τότε η Άρντερν είχε ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να έχουν καινοτόμες ιδέες που να ενισχύουν την ευελιξία.

Ο Μπανγκς εξήγησε ότι υπάρχει ήδη μια τάση υπέρ μιας εργάσιμης εβδομάδας μικρότερης διάρκειας, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει εντελώς την κουλτούρα της εργασίας στο γραφείο. Η εταιρεία ελπίζει ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων της, αν τους επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος θα αναλυθούν από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.