Η πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Κατρίν Σαμπά Πανζά χαρακτήρισε σήμερα «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη σε μια εκκλησία στο Μπανγκί, η οποία στοίχισε την ζωή σε 17 ανθρώπους και πυροδότησε ένα νέο ξέσπασμα της βίας στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Το γεγονός ότι οι δράστες αλλεπάλληλων εγκλημάτων συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι (. . .) εξηγεί αυτήν την περιοδική αναζωπύρωση των τρομοκρατικών ενεργειών», σημείωσε η Πανζά σε ραδιοφωνικό της μήνυμα, στο οποίο καταδίκασε «μια κατάσταση αντάρτικου πόλης».

Η πρόεδρος ζήτησε από τους διαδηλωτές «οι οποίοι έχουν στήσει οδοφράγματα σε συνοικίες να τα διαλύσουν αμέσως καθώς δεν μπορεί να υπάρχει διαχείριση της χώρας αν υπάρχει αναρχία. Δεν θέλω να συνεχιστεί να χύνεται το αίμα του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε, κηρύσσοντας τριήμερο εθνική πένθος στην μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην εκκλησία.

Η Πανζά ζήτησε επίσης από τις γαλλικές δυνάμεις της επιχείρησης Sangaris, την αφρικανική δύναμη Misca και την ευρωπαϊκή Eufor-RCA «να προσφέρουν κάθε υποστήριξη που χρειάζεται στην αστυνομία και την χωροφυλακή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις και για την ιδιαίτερη περίπτωση της εκκλησίας» οι οποίες έχουν στόχο την σύλληψη των ενόχων.

Για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο Μπανγκί «χρειαζόμαστε την εμπλοκή όλων των δυνάμεών άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κεντροαφρικανικών ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε.

Ο στρατός της χώρας, ο οποίος χρειάζεται αναδιοργάνωση εκ βάθρων, εξακολουθεί να βρίσκεται στους στρατώνες και να μην έχει όπλα. «Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει με την διεθνή κοινότητα, η οποία αρχίζει να κατανοεί τις ανησυχίες μας πάνω σε αυτό το ζήτημα». σχολίασε η πρόεδρος.

Ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες το Μπανγκί έμοιαζε να επιστρέφει στην ομαλότητα – τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ημέρας – η άνευ προηγουμένου επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια εκκλησία, όπου είχαν καταφύγει εδώ και μήνες πάρα πολλοί εκτοπισμένοι, πυροδότησε εκ νέου τη βία στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην επίθεση αυτή τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 27 απήχθησαν.

Σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες διαδηλωτών που επιβεβαιώθηκαν από μια στρατιωτική πηγή. Άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες, οι δύο από τους οποίους σοβαρά, και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Μπανγκί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ήδη από χθες πολλά οδοφράγματα είχαν στηθεί στους κύριους οδικούς άξονες του Μπανγκί και οι συγκρούσεις μεταξύ νέων και αφρικανικών δυνάμεων είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών στην πλευρά των πολιτών.