Κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλη την Πολωνία επί σειρά ημερών έχει προκαλέσει η απόφαση για σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα, με το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις απώλεια 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Το κόμμα, που κυβερνά την Πολωνία από το 2015, εξασφαλίζει πλέον την υποστήριξη του 30,9%, έναντι 40,5% πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna και του ραδιοφωνικού δικτύου RMF FM, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση του Συνασπισμού των Πολιτών εξασφαλίζει το 25,3% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 23,3% σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Τρίτο έρχεται το κίνημα Πολωνία 2050 που εξασφαλίζει την υποστήριξη του 14,7%, έναντι 9,3% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η πολωνική αριστερά διατηρεί την σταθερή υποστήριξη του 6%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Rzeczpospolita, περισσότερο από το 70% των Πολωνών επιθυμούν την αποχώρηση του ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την ασφάλεια, θεωρείται ότι είναι ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας πίσω από κάθε σημαντική απόφαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκεται πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 22ας Οκτωβρίου που απαγόρευσε την άμβλωση και σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα.

Αψηφώντας την επιδημία και τις απειλές ομάδων της άκρας δεξιάς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου σε ολόκληρη την Πολωνία, εκ των οποίων 100.000 την Παρασκευή στην Βαρσοβία.

Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα και τις προσεχείς ημέρες.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Όταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι αμβλώσεις στην Πολωνία θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και κινδύνου για την ζωή της μητέρας.