Σε νέα καραντίνα μπαίνει από σήμερα και τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου η Γαλλία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η χώρα κατέγραψε 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά πλέον τα 1,28 εκατομμύρια.

Οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του lockdown μόνο για συγκεκριμένους λόγους: Για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά τους –εφόσον δεν γίνεται να εργαστούν από το σπίτι– να επισκεφθούν γιατρό, να παράσχουν εκτάκτως βοήθεια σε συγγενικό τους πρόσωπο ή για να ασκηθούν, για μία ώρα, σε απόσταση που δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 χιλιόμετρο από τον τόπο κατοικίας τους.

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο. Η αστυνομία θα μπορεί προχωρά σε ελέγχους.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια ωστόσο θα κλείσουν.

Ρολά θα κατεβάσουν επίσης τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δέχονται κοινό θα παραμείνουν ανοιχτές.

Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν επίσης, όμως στις τελετές (για παράδειγμα στους γάμους) θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Η τηλεργασία δεν είναι προαιρετική αλλά θα είναι υποχρεωτική παντού, καθ’ όλη την εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτά. Κανείς όμως δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει στη Γαλλία από τρίτες χώρες, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Η καραντίνα ξεκίνησε στις 00.01 της Παρασκευής (τοπική ώρα) και τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι αριθμοί τρομάζουν

Η χώρα κατέγραψε 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά πλέον τα 1,28 εκατομμύρια. Ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έχοντας προσβληθεί από τον ιό μειώθηκε σήμερα στους 976, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες με περίπου 1.200 εισαγωγές την ημέρα.

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 21.183 άνθρωποι με Covid-19, σε σύγκριση με το υψηλό άνω των 32.000 στα μέσα Απριλίου. Ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 111, στους 3.156.

Κατά 15% θα μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα λόγω της καραντίνας

Η επιβολή εκ νέου καραντίνας στη Γαλλία θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη καραντίνα η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της «κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα», η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε μια επιβράδυνση της τάξης του 15%.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος της οικονομικής στήριξης των εταιρειών κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ για κάθε μήνα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται να παραταθούν.

Ο Λε Μερ είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εισαγάγει φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μην εισπράξουν ένα μέρος του ενοικίου που τους οφείλουν εταιρείες οι οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μέτρων. Από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους που διατάχθηκαν να κλείσουν, καθώς και ξενοδοχεία και εστιατόρια. Για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες που θα αρνηθούν να εισπράξουν ενοίκια τουλάχιστον ενός μήνα θα λάβουν φοροαπαλλαγή ίση με το 30% του ενοικίου αυτού.

Η Disneyland στο Παρίσι κλείνει ξανά

Το θεματικό πάρκο Disneyland της Walt Disney Co, στο Παρίσι, θα κλείσει ξανά, όπως είχε γίνει και τον Μάρτιο, όταν ο ιός κάλπαζε στην Ευρώπη. Είχε ανοίξει εκ νέου τον Ιούλιο.

Η Disney ανέφερε πως ελπίζει ότι θα ξανανοίξει την Ντίσνεϊλαντ για την περίοδο των εορτών, από τη 19η Δεκεμβρίου έως την 3η Ιανουαρίου. Η απόφαση θα ληφθεί «βάσει των συνθηκών που θα επικρατούν και των κυβερνητικών οδηγιών εκείνη την εποχή», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Το πάρκο θα παραμείνει κλειστό από την 4η Ιανουαρίου έως τη 12η Φεβρουαρίου, όπως, άλλωστε, συνηθίζεται το συγκεκριμένο διάστημα.

Κοσμοσυρροή στα κομμωτήρια

Τα κομμωτήρια σε ολόκληρη τη Γαλλία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κοσμοσυρροή που επικρατεί σήμερα, με τους πελάτες να προσέρχονται μαζικά, την τελευταία ημέρα λειτουργίας τους, προτού το νέο λοκντάουν τεθεί σε ισχύ, αναγκάζοντάς τα να παραμείνουν κλειστά έως την 1η Δεκεμβρίου.

Στο κομμωτήριο Tchip, στην πόλη Καμπρέ, οι υπάλληλοι προσπαθούν να «στριμώξουν» όσα περισσότερα ραντεβού γίνεται λόγω της ξαφνικής ζήτησης, δήλωσε η κομμώτρια Κατί Ντουοτμπουά στο Ρόιτερς.

«Θα πίστευες ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα», τόνισε.

Αν και, ωστόσο, αυτή τη εβδομάδα καταγράφεται αύξηση στα ραντεβού, το μέλλον μοιάζει αβέβαιο. Το κατάστημα θα κλείσει στις 9 το βράδυ απόψε και θα παραμείνει κλειστό για όσο διαρκέσει το λοκντάουν.

«Θα είναι δύσκολο για εμάς», είπε η Ντουοτμπουά.

«Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για τα έσοδά μας. Νιώθουμε πως την πληρώνουμε (άδικα), ότι τιμωρούμαστε για τα λάθη των άλλων».