Οι ουκρανικές αρχές απελευθέρωσαν σήμερα τρεις φιλορώσους, μεταξύ των οποίων και τον αυτοανακηρυχθέντα «κυβερνήτη» του Ντονέτσκ Πάβελ Γιούριεβιτς Γκούμπαριεφ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) που κρατούνταν επί δέκα ημέρες στο Σλαβιάνσκ.

«Ανταλλάξαμε τρεις πράκτορες της SBU για τρεις δικούς μας, συμπεριλαμβανομένου του Πάβλο» Γκούμπαριεφ, δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο ηγέτης των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ.

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε «την απελευθέρωση του Γκούμπαριεφ». «Αναμένουμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.

Ο Γκούμπαριεφ είχε συλληφθεί τον Μάρτιο και μεταφέρθηκε από το Ντονέτσκ στο Κίεβο.

Η SBU επιβεβαίωσε ότι τρία στελέχη της απελευθερώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες. «Οι συλληφθέντες πράκτορες αφέθηκαν ελεύθεροι και βρίσκονται σε ασφαλές μέρος», είπε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι τρεις πράκτορες είχαν «συλληφθεί» από τους αντάρτες στις 27 Απριλίου και κατηγορούνται για κατασκοπεία. Σύμφωνα πάντως με την υπηρεσία, βρίσκονταν στην περιοχή «για να συλλάβουν έναν Ρώσο πολίτη που ήταν ύποπτος για τη δολοφονία ενός Ουκρανού δημοτικού συμβούλου».

Τρεις αξιωματικοί της SBU που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους φιλορώσους είχαν εμφανιστεί στα τηλεοπτικά κανάλια στα τέλη Απριλίου, με δεμένα τα χέρια, ματωμένους επιδέσμους στο κεφάλι και χωρίς παντελόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα.