Να υποβαθμίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης επιχείρησε σήμερα η Νότια Κορέα, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κορεσμός του συστήματος υγείας, το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημόσια ανησυχία για την ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου εντείνεται καθώς 59 άνθρωποι πέθαναν αυτόν τον μήνα μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ τον περασμένο μήνα περίπου πέντε εκατομμύρια παρτίδες του εμβολίου χρειάστηκε να πεταχτούν καθώς δεν είχαν ψυχθεί στις απαιτούμενες θερμοκρασίες.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν έχουν βρει κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στους θανάτους και στα εμβόλια κατά της γρίπης, η οποία κάθε χρόνο σκοτώνει τουλάχιστον 3.000 Νοτιοκορεάτες.

«Να εμπιστεύεστε τα συμπεράσματα των υγειονομικών αρχών στα οποία κατέληξαν μετά την εξέταση (των περιπτώσεων) από ειδικούς» είπε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

«Είναι ανάγκη να επεκταθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός αυτή τη χρονιά όχι μόνο για να αποφευχθεί η γρίπη, αλλά και για να αποτραπεί η ταυτόχρονη μόλυνση και η εξάπλωση της γρίπης και της COVID-19» είπε ο πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τον περασμένο χρόνο περισσότεροι από 1.500 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε πέντε ημέρες μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, αλλά οι θάνατοι αυτοί δεν συνδέονταν με τον εμβολιασμό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Νότια Κορέα, η οποία ξεκίνησε σήμερα τον δωρεάν εμβολιασμό για την τελευταία ομάδα πολιτών που πληροί τις προϋποθέσεις, παρήγγειλε φέτος 20% περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια ώστε να αποκλείσει την παράλληλη εμφάνιση επιδημίας της γρίπης και του κορονοϊού μέσα στον χειμώνα, κάτι που θα επιβάρυνε πολύ το σύστημα υγείας.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 14,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου 1.200 περιστατικά με παρενέργειες έχουν αναφερθεί ανάμεσά τους, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί κάποια άμεση σχέση με τον εμβολιασμό παρότι 13 θάνατοι ερευνώνται ακόμη.

Η πόλη κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, η Σιγκαπούρη, έγινε αυτή την εβδομάδα μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ανέστειλε προσωρινά την χρήση δύο αντιγριπικών εμβολίων ως προληπτικό μέτρο παρότι δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με αυτά.