Την ώρα που αναρίθμητοι άνθρωποι στενάζουν οικονομικά, μια κατάσταση που έχει οξυνθεί από την πανδημία του κορονοϊού, κάποιοι θεώρησαν προκλητικές τις δηλώσεις του αυστραλού πρωθυπουργού αναφορικά με το ποιους θεωρεί πλούσιους.

Με την παρουσίαση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον δέχεται πυρά για τις φοροελαφρύνσεις που εκχώρησε στις υψηλές εισοδηματικές τάξεις.

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, οι απαλλαγές στους πλούσιους θα κοστίσουν 130 δισ. δολάρια και θα εφαρμοστούν από το 2014, καθώς εξισώσει πια φορολογικά ανθρώπους που βγάζουν από 41.000-200.000 δολάρια τον χρόνο.

Πλέον όλοι θα φορολογούνται με 32,5%, εκεί που μέχρι πρόσφατα ίσχυε ο φόρος του 37% για όσους καθαρίζουν 90.000 δολάρια και πάνω, όπως μας λέει η «Sydney Morning Herald».

Ο Σκοτ Μόρισον υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και όταν τον ρώτησαν για τους ανθρώπους που κερδίζουν 180.000 δολάρια ετησίως, εκείνος αποφάνθηκε πως δεν πιστεύει πως είναι πλούσιοι.

Μιλώντας στο Κουίνσλαντ, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά για τους ανθρακωρύχους: «Δεν ξέρω ποιο πιστεύει το Εργατικό Κόμμα πως είναι το υψηλό εισόδημα … Είναι σκληρή δουλειά, δουλεύετε μακριά από τις οικογένειές σας. Νομίζω ότι δικαιούστε φοροελάφρυνση».

Ο Μόρισον μιλούσε για ανθρακωρύχους που κερδίζουν 180.000 δολάρια τον χρόνο. Ο καθηγητής Ben Phillips του Australian National University δήλωσε στο τοπικό 7 News πως το μέσο εισόδημα για τον εργαζόμενο Αυστραλό κυμαίνεται στα 85.000 δολάρια τον χρόνο, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται στα 60.000 δολάρια τον χρόνο.

Ένα εισόδημα 180.000 δολαρίων σε φέρνει αυτομάτως στο πλουσιότερο 4% της χώρας, εξήγησε ο ακαδημαϊκός…