Το περιστατικό της 3ης Αυγούστου 2019 είχε προκαλέσει αποτροπιασμό στους περισσότερους, καθώς θύμιζε ανατριχιαστικές εικόνες άλλων εποχών.

Στο βίντεο που είχε κυκλοφορήσει φαινόταν δεμένος ο άντρας να περιφέρεται στους δρόμους του Γκάλβεστον από δύο έφιππους αστυνομικούς, ανακαλώντας εικόνες από την εποχή της μαύρης δουλείας.

Και τώρα ο 44χρονος Donald Neely σέρνει τον δήμο και το τοπικό αστυνομικό τμήμα στα δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση 1 εκατ. δολαρίων για την «ντροπή, την ταπείνωση και τον φόβο» που του προκάλεσαν.

Όπως μεταδίδει το τοπικό δίκτυο KPRC, παραθέτοντας τμήματα της μηνυτήριας αναφοράς, «ο Neely ένιωσε όπως οι σκλάβοι κάποτε. Βίωσε φόβο, καθώς ένα από τα άλογα φερόταν επικίνδυνα, κάνοντάς τον να πιστέψει πως θα τον έσερνε στον δρόμο».

Το έγγραφο, που κατατέθηκε στο δικαστήριο της κομητείας του Γκάλβεστον, τονίζει την «ακραία και εξωφρενική» στάση των αστυνομικών για την ταπείνωση του Neely.

Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον άστεγο εκείνη την εποχή Neely επειδή κοιμόταν στο πεζοδρόμιο, κατηγορώντας τον για καταπάτηση ιδιοκτησίας. Κατηγορίες που αποσύρθηκαν αργότερα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά.

Ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που προχώρησαν στην εξευτελιστική πράξη φαίνεται να έχουν επίγνωση. Η κάμερα που φορούν στις στολές τους έπιασε τον έναν από τους δυο, αφού του πέρασαν χειροπέδες και τον έδεσαν με σχοινί σέρνοντάς τον στους δρόμους της πόλης, να ομολογεί πως αυτό «μοιάζει πολύ κακό».

Οι εικόνες είχαν κάνει πέρυσι τον γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας οργή από πολλές κατευθύνσεις. Η έρευνα των Texas Rangers κατέληξε μάλιστα πως οι δύο αστυνομικοί δεν είχαν κάνει κάτι το μεμπτό, κάτι που να δικαιολογεί ποινική δίωξη. Ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα δεν το χαρακτήρισαν.

Ο Neely ζητά τώρα δίκη με ενόρκους, οι δημοτικοί και αστυνομικοί άρχοντες αρνούνται για την ώρα να προβούν σε κάποιο σχόλιο και όλα θα κριθούν στη δικαστική αίθουσα στις 7 Ιανουαρίου 2021…