Σχεδόν το 1/4 του συνόλου του αυστριακού πληθυσμού, που ανέρχεται σε 8,9 εκατομμύρια κατοίκους (συγκεκριμένα οι 2.070.100 κάτοικοί της), είτε μετανάστευσαν οι ίδιοι ή έχουν μετανάστες γονείς, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις από τα πρώτα δεδομένα της Έκθεσης Ενσωμάτωσης, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι πως το ποσοστό του πληθυσμού με μεταναστευτική προέλευση στην Αυστρία αυξήθηκε έντονα κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, αυτός ο αριθμός σημαίνει μία αύξηση κατά περίπου 35% σε σύγκριση με το 2010, κάτι που βέβαια σχετίζεται με το μεγάλο κίνημα προσφύγων το 2015. Έκτοτε, περίπου 118.000 άνθρωποι έχουν λάβει άσυλο στη χώρα -αριθμός που είναι μεγαλύτερος από εκείνον των κατοίκων της πόλης του Κλάγκενφουρτ, όπως τονίζεται από το αυστριακό υπουργείο Ενσωμάτωσης.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης στα σχολεία, όπου το ποσοστό των μαθητών με μη γερμανική γλώσσα συνομιλίας έχει αυξηθεί από 17,6% το 2010 σε 26,4 % το 2019, ενώ δυσμενής είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, κάτι που συνδέεται στενά με την κρίση του κορονοϊού.

Το ποσοστό ανεργίας των αλλοδαπών τον Ιούνιο του 2020 ήταν κατά 74,2% υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2019, ενώ το ποσοστό των εγχωρίων αυξήθηκε μόνο κατά 48,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ενσωμάτωσης, Σουζάνε Ράαμπ, πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις στην ένταξη και ότι μπροστά στην Αυστρία βρίσκεται «ένας βραχώδης δρόμος» και πως επιπλέον, «εκτός από τις εκτενείς προσφορές του κράτους, απαιτείται επίσης η προθυμία των μεταναστών να ενταχθούν».