Νέο μοντέλο, στο οποίο συχνά αναφέρονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, κάνει μια εφιαλτική πρόβλεψη για τη χώρα: Περισσότεροι από 410.000 Αμερικανοί ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, 224.000 επιπλέον ζωές θα χαθούν από τον φονικό ιό.

Η σχεδόν καθολική χρήση της μάσκας θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των επιπλέον θανάτων ακόμη και στο μισό, σύμφωνα με το μοντέλο του Ινστιτούτου Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Όμως, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ο συνολικός αριθμός μπορεί να εκτοξευθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αν χαλαρώσουν όλα τα μέτρα.

«Αν υπάρξει προσπάθεια επίτευξης ανοσίας της αγέλης, πράγμα που μεταφράζεται σε διακοπή κάθε μέτρου της κυβέρνησης από τώρα μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 620.000 νεκρούς», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 3.000 νεκρούς μέχρι τον Δεκέμβριο, εν μέρει εξαιτίας της «μειωμένης εγρήγορσης του κοινού», πιστεύουν οι ερευνητές. Για την ώρα, το μοντέλο αναφέρεται στη μείωση της χρήσης μάσκας σε ορισμένες περιοχές, μετά από κορύφωση που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Το νέο μοντέλο είναι πιο δυσοίωνο στις προβλέψεις του σε σχέση με άλλα. Έρχεται μια μέρα μετά την πρόβλεψη του CDC για 211.000 νεκρούς Αμερικανούς κορονοϊού μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο κορονοϊός έχει ήδη μολύνει περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη χώρα, ενώ περισσότεροι από 186.800 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.