Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Μινσκ ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού υπέκλεψαν μια συνομιλία μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας , που αποδεικνύει ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «κατασκευασμένη» και πως προτίθεται να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).
«Πριν κάνει τις δηλώσεις η Μέρκελ, η ίδια είπε ότι ήθελαν να κλείσουν το στόμα στον Ναβάλνι, υποκλέψαμε μια συνομιλία. Αυτό αντιλαμβανόμαστε, η Βαρσοβία μιλάει με το Βερολίνο», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, προσθέτοντας ότι «την υπέκλεψε η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού».
«Υποκλέψαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία, θα σας την δώσω να την διαβάσετε και θα την στείλουμε στην FSB, η οποία αποδεικνύει καθαρά ότι πρόκειται για κατασκεύασμα (η υπόθεση Ναβάλνι). Καμία δηλητηρίαση του Ναβάλνι δεν υπήρξε», δήλωσε ο Λουκασένκο. Ο ίδιος είπε στον Μισούστιν ότι θα παραδώσει και το ηχητικό της συνομιλίας αλλά και το κείμενο στον αρχηγό της FSB Αλεξάντρ Βοροτνικόφ, προσθέτοντας ότι στην συνομιλία αυτή μιλάνε και για την Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Βαρσοβία και το Βερολίνο συζήτησαν την «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι την οποία κατασκεύασαν για να «κόψουν την όρεξη στον Πούτιν που ήθελε να χώσει την μύτη του στις υποθέσεις της Λευκορωσίας».
Ο Λουκασένκο διάβασε στον Μισούστιν μερικά αποσπάσματα από την συνομιλία αυτή, λέγοντας ότι «ομάδα ειδικών κατασκεύασε απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, για την κυβέρνηση της Μέρκελ γεγονότα και ίσως και τις δηλώσεις τις οποίες έκανε». Ωστόσο ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποια πρόσωπα συμμετείχαν στην συνομιλία αυτή.
Ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο ειδικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται πίσω από την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
«Εάν ο πρόεδρος Λουκασένκο το δήλωσε αυτό, σημαίνει ότι είχε τους λόγους του. Από την πλευρά μου, δεν αποκλείω καθόλου κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti για το ίδιο θέμα: «Ο Λουκασένκο μόλις έκανε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα. Είπε ότι το υλικό (η υποκλαπείσα συνομιλία-σ.σ) θα το παραδώσει στην FSB. Άλλα στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν».
«Ο Πούτιν καταλαβαίνει μόνο τη σκληρή γλώσσα»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν θέτει θέμα φυσικού αερίου στην υπόθεση Ναβάλνι, διότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν καταλαβαίνει μόνο τη σκληρή γλώσσα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk/Dlf).
Στο θέμα του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με τα γερμανικά ευρήματα δηλητηριάστηκε, ο Ρέτγκεν τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης κατά της ηγεσίας της Μόσχας.
«Θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου. Δεν είμαι βέβαια υπέρ της πλήρους διακοπής αυτών των προμηθειών, αλλά τώρα όλα πρέπει να μπουν στη ζυγαριά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει τώρα να πιεσθεί με το θέμα των πωλήσεων φυσικού αερίου», είπε ο Ρέτγκεν στο Dl).
«Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι η σκληρή γλώσσα. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ευρωπαϊκή απάντηση. Οι διπλωματικές αντιδράσεις από μόνες τους δεν είναι πλέον αρκετές», τόνισε ο ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Πάντως, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε μεν από τη ρωσική κυβέρνηση εξηγήσεις, αλλά απέρριψε τη σύνδεση μεταξύ της υπόθεσης Nαβάλνι και του Nord Stream 2 λέγοντας ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να ολοκληρωθεί».
Η γερμανική οικονομία απορρίπτει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Παρά τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η Επιτροπή Aνατολικών Υποθέσεων των Γερμανικών Επιχειρήσεων είναι εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος να αντιδράσουμε στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν και πάλι εντελώς αμέτοχες επιχειρήσεις και τον ρωσικό πληθυσμό.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το περιστατικό να εξελιχθεί σε μόνιμο βάρος στις διμερείς μας σχέσεις και συνεπώς να βλάψει περαιτέρω τις γερμανορωσικές οικονομικές επαφές.
Η καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε δικαιολογημένα να αναμίξει την υπόθεση αυτή με κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Όλιβερ Χέρμες.
Ο Χέρμες πρόσθεσε ότι «τα αίτια της πράξης θα πρέπει να αποσαφηνιστούν διεξοδικά και με διαφάνεια μαζί με τη Ρωσία. Η δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ελπίζουμε όλοι πάρα πολύ ότι δεν θα προκληθεί στον Ναβάλνι κάποια μόνιμη βλάβη στην υγεία του».
Επίσης ο πρόεδρος του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ματίας Σεπ, δήλωσε στο Reuters ότι «η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε ρεκόρ εκροής γερμανικών κεφαλαίων από τη Ρωσία, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι εγείρουν ανησυχίες ότι αυτή η τάση θα ενταθεί. Η κυβέρνηση στη Μόσχα πρέπει να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα για τους ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εκροές κεφαλαίων».