Το έργο τέχνης «Two Laughing Boys» (Δύο γελαστά αγόρια με κύπελλο μπύρας) του Ολλανδού ζωγράφου Φρανς Χαλ φαίνεται να αποτελεί διαρκή στόχο κλεφτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πίνακας ζωγραφικής του 17ου αιώνα εκλάπη για τρίτη φορά.

Το έργο τέχνης φυλασσόταν Μουσείο Hofje van Aerden στην ολλανδική πόλη Λίρνταμ έως την Τετάρτη τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο συναγερμός ήχησε στις 3.30 π.μ. και αστυνομικοί έσπευσαν στο Μουσείο. Μόνο που όταν είχαν φτάσει, οι κλέφτες και το έργο είχαν κάνει «φτερά». Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η πίσω πόρτα είχε παραβιαστεί.

Το έργο, το οποίο ζωγράφισε ο Φρανς Χαλ το 1626, έγινε στόχος κλοπής πρώτη φορά το 1988, μαζί με ένα έργο τού λιγότερο γνωστού ζωγράφου Γιάκομπ φαν Ράουσντελ. Και τα δύο έργα βρέθηκαν τρία χρόνια αργότερα και οι δράστες της κλοπής καταδικάστηκαν.

Το 2011, οι ίδιοι πίνακες κλάπηκαν ξανά. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν από την αστυνομία όταν τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να πουλήσουν τα έργα στη μαύρη αγορά.

Ο ερευνητής έργων τέχνης Άρθουρ Μπραντ εκτιμά ότι η τιμή του πίνακα του Χαλς ανέρχεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύει επίσης ότι το έργο «κλέφτηκε κατά παραγγελία».

Επιπλέον σημειώνει ότι οι δράστες γνώριζαν ότι, σε σύγκριση με τα μεγάλα Μουσεία, τα μικρότερα έχουν πιο χαλαρά μέτρα ασφαλείας.