Το μερικό κλείσιμο των συνόρων της ανακοίνωσε η Δομινικανή Δημοκρατία και συγκεκριμένα 4 τελωνειακών σταθμών στα άτομα που ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο εξαιτίας της επιδημίας της χολέρας στην Αϊτή.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αϊτινοί ζουν και εργάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκονται στο ίδιο νησί της Καραϊβικής, την Ισπανιόλα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Σάντο Ντομίνγκο έδωσε επίσης εντολή οι Αϊτινοί που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια να μεταφέρονται πίσω στην πατρίδα τους για θεραπεία.

Αλλά και η Βενεζουέλα λαμβάνει τα μέτρα της και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο «επιδημιολογικής επαγρύπνησης» για την πρόληψη της εξάπλωσης της χολέρας που πλήττει την Αϊτή στο δικό της έδαφος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη παρακολούθηση όσων έρχονται από την Αϊτή και τη λήψη δειγμάτων από όσους επιστρέφουν από ανθρωπιστικές αποστολές στο νησί.

Η επιδημία της χολέρας στην Αϊτή έχει στοιχίσει την ζωή 284 ανθρώπων, ενώ σήμερα, καταγράφηκαν 25 νέοι θάνατοι, τη στιγμή που 3.612 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο.