Ο βασιλιάς των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας αρνήθηκε να συναντήσει τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ που θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα την περιοχή, υποστηρίζοντας πως οι «γαλαζοαίματοι» δεν δίνουν αρκετό χρόνο για τη συνάντηση αυτή.

Ο βασιλιάς των Μαορί, εξηγεί το Skynews, έχει τιμητικό αξίωμα από το οποί όμως δεν προκύπτουν πραγματικές εξουσίες.

Η βασιλική πλευρά πρότεινε ο Γουίλιαμ και η Κέιτ να επισκεφθούν τον βασιλιά Tuheitia για 90 λεπτά, στον δικό του ιερό χώρο, το Turangawaewae Marae.

Όμως σύμφωνα με το πρωτόκολλο των Μαορί, σημαντικές τελετές καλωσορίσματος μπορούν να διαρκέσουν πολλές ώρες.

Σε ανακοίνωσή του ο βασιλιάς Tuheitia τονίζει πως ένας αρχηγός των Μαορί επισήμανε πως η τελετουργία των Μαορί δεν είναι «κάποιο καρναβαλικό νούμερο που παρουσιάζεται όποτε κάποιος το ζητήσει».

Σύμφωνα με τον Tuheitia, μόλις επτά λεπτά θα έμεναν για το βασιλικό ζευγάρι, ώστε να συναναστραφεί τον κόσμο στο Turangawaewae Marae μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής.

Η άρνησή του να συναντήσει το βασιλικό ζεύγος επικρίθηκε από τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας John Key που χαρακτήρισε την πρόταση για συνάντηση 90 λεπτών «γενναιόδωρη» με δεδομένο το φορτωμένο πρόγραμμα των γαλαζοαίματων.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άμεσο σχόλιο από το παλάτι, ωστόσο επισημάνθηκε πως το πρόγραμμα του ταξιδιού συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και πως πολλές εκδηλώσεις θα συνέβαλαν στην αναγνώριση της σημασίας της κουλτούρας των Μαορί.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα έχουν μαζί τους στο ταξίδι και τον 7 μηνών γιο τους πρίγκιπα Γεώργιο.