Το Ιράν έχει την πολιτική βούληση να καταλήξει σε συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο δήλωση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Θεωρούμε ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ήρθαμε εδώ με την πολιτική βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Ζαρίφ στη Βιέννη μετά το δείπνο εργασίας που είχε χθες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επαναλαμβάνονται σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα με στόχο μια οριστική συμφωνία, η οποία θα θέσει τέλος σε μια κρίση δέκα ετών ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση.

«Εάν όλες οι πλευρές συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτό θα πάρει καιρό», πρόσθεσε.

Χθες, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «δε θα οδηγήσουν πουθενά», ενώ η ‘Αστον εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» κατά την άφιξή της στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο Ζαρίφ, επανέλαβε ότι η αντιπροσωπεία του θα αρνηθεί να συζητήσει στρατιωτικά θέματα, κυρίως το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως έχουν ζητήσει αμερικανοί αξιωματούχοι. «Τα δυο θέματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο είναι ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι στρατιωτικό» είπε.