Τι σχέση μπορεί να έχουν τα τατουάζ με τα κοινωνικά δίκτυα, τον Άντι Γουόρχολ, την αθανασία και τους Αρχαίους Έλληνες;

Ένας ομιλητής συνεδρίου TED με μια διάλεξη μικρότερη των 6 λεπτών, αποπειράται να συνδέσει όλα τα παραπάνω.

Πρόκειται για τον Juan Enriquez, ένα διανοητή που ασχολείται με τις αλλαγές που η γονιδιωματική θα επιφέρει σε τεχνολογία, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ο Enriquez υπήρξε ιδρυτικός διευθυντής του Life Sciences Project του Harvard Business School και έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, τόσο τεχνικών, όσο και κοινωνιολογικών.

Η ομιλία του Enriquez ξεκινά με μια ανάλυση των τατουάζ, που όπως εξηγεί μεταφέρουν μηνύματα και ιστορίες για τον κάθε άνθρωπο.

Κατόπιν προχωρά σε μια απαρίθμηση νέων μέσων, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι κάμερες ασφαλείας και οι πιστωτικές κάρτες, που όπως λέει πρόκειται για «ηλεκτρονικά τατουάζ», καθώς παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το ποιοι και το τι είμαστε, όπως ακριβώς τα τατουάζ.

Έτσι, ο διανοητής αναρωτιέται εάν τελικά η περίφημη φράση του Άντι Γουόρχολ για τα 15 λεπτά παγκόσμιας διασημότητας ήταν λάθος. «Ας το αντιστρέψουμε, τι θα λέγατε εάν θα μπορούσαμε να είμαστε μόνο για 15 λεπτά ανώνυμοι», προτείνει.

«Τότε, εξαιτίας των “ηλεκτρονικών τατουάζ” όλοι εσείς και όλοι εμείς είμαστε πολύ κοντά στην αθανασία. Γιατί αυτά τα “ηλεκτρονικά τατουάζ” ζουν περισσότερο απ’ ό,τι το σώμα ζει», λέει και προχωρά στην απαρίθμηση «τεσσάρων μαθημάτων από τους Έλληνες και ένα Λατινοαμερικάνο».

«Οι Έλληνες σκέφτηκαν τι συμβαίνει όταν θεοί, άνθρωποι και αθανασία ενώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει και ξεκινά με το Σίσυφο που καταδικάστηκε να σπρώχνει το βράχο ο οποίος είναι σαν την υπόληψή μας. «Μόλις αποκτήσετε αυτό το ηλεκτρονικό τατουάζ, θα ανεβοκατεβαίνετε για πολύ καιρό, έτσι, όσο επισκέπτεστε αυτές τις σελίδες απλά προσέξτε τι δημοσιεύετε»

Σειρά έχει ο Ορφέας που μόλις κοίταξε την αγαπημένη του στον Κάτω Κόσμο, αυτή χάθηκε για πάντα. «Με όλα αυτά τα δεδομένα εκεί έξω, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μην κοιτάξετε πολύ πίσω στο παρελθόν αυτών που αγαπάτε».

Τρίτος μύθος, η Αταλάντη που ο Ιππομένης την αποσπούσε σε αγώνα δρόμου πετώντας χρυσά μήλα. «Απλά θυμηθείτε τον σκοπό όλων αυτών των μικρών χρυσών μήλων καθώς αυτά έρχονται και σας βρίσκουν και θέλετε να τα δημοσιεύσετε ή γράφετε στο Twitter ή στέλνετε ένα μήνυμα αργά τη νύχτα».

Τέλος, είναι ο Νάρκισσος, «Καθώς σκέφτεστε τον Νάρκισσο, μην ερωτευτείτε την αντανάκλασή σας», συμβουλεύει ο Enriquez.

Η ομιλία κλείνει με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Όταν απειλήθηκε από τη στρατιωτική χούντα της Αργεντινής, είπε: «Ελάτε τώρα, πώς αλλιώς μπορείτε να απειλήσετε, εκτός από το θάνατο;»

«Το ενδιαφέρον, το πραγματικά ενδιαφέρον, θα ήταν να απειλήσεις κάποιον με την αθανασία. Και με αυτό, φυσικά, όλοι εμείς απειλούμαστε σήμερα, λόγω των ηλεκτρονικών τατουάζ», καταλήγει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους…

Και εδώ το βίντεο από το YouTube χωρίς υπότιτλους…