Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας κήρυξε ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) Ετενί Λονγκοντό.

Η 10η αυτή επιδημία αιμορραγικού πυρετού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 2018, στοίχισε τη ζωή σε 2.277 ανθρώπους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σε διάρκεια, πλέον περίπλοκη και πιο φονική» επιδημία στην Ιστορία της χώρας.

Μόνο η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2013-2016 είχε προκαλέσει περισσότερους θανάτους (πάνω από 11.000).

«Αυτή η 10η επιδημία ήταν πολύ ιδιαίτερη» σε «ένα πολύ περίπλοκο πλαίσιο», τόνισε ο υπουργός όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθώς αυτό το κύμα της επιδημίας έφθανε στο τέλος του, ένα ακόμα ξέσπασμα του ιού ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου στην πόλη Μπαντάκα, στο δυτικό τμήμα της χώρας που απέχει πάνω από 1.000 χλμ. Τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι οι δύο επιδημίες δεν συνδέονται. Συνολικά 24 κρούσματα (21 επιβεβαιωμένα και 3 πιθανά) έχουν καταγραφεί, ενώ 13 θάνατοι συνδέονται με την επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τους παράγοντες επιτυχίας από αυτή τη μακρά επιδημία για να διασφαλίσει την πλέον αποτελεσματική ανταπόκριση στην Μπαντάκα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.