Ένα από τα βασικά μπλοκ των ουκρανών αντικυβερνητικών διαδηλωτών εξέφρασε τη Δευτέρα την επιθυμία να εγκαταλείψει τα οδοφράγματα στο Κίεβο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση κρατούμενων ακτιβιστών.

Οι ηγέτες του αποκαλούμενου «Δεξιού Τομέα» συμφώνησαν τη Δευτέρα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας να εκκενώσουν την οδό Χρουστσέφσκι και τα διοικητικά κτίρια στην πόλη του Κιέβου, εάν οι 100 και πλέον κρατούμενοι ακτιβιστές αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ημέρες.

Η προσφορά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ήρθε δύο ημέρες μετά την χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές- καταληψίες διοικητικών κτιρίων μέσω νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η δίμηνη κατάσταση πολιτικού χάους και αναταραχής. Η αμνηστία, η οποία έχει προθεσμία 15 ημερών, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών ο «Δεξιός Τομέας» έχει αναδειχθεί ως μια ισχυρή δύναμη μέσα στο ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας της Ουκρανίας, με δυναμικά στελέχη που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρελαύνοντας στο κέντρο της πόλης με ρόπαλα του μπέιζμπολ και στολές παραλλαγής. Άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δεν έχουν ακόμη προβεί σε παραχωρήσεις σε σχέση με την αμνηστία.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν το Νοέμβριο αφότου ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ακύρωσε εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα επιδιώξει μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει στα 150 εκατομμύρια ευρώ την ετήσια οικονομική ενίσχυση προς το Κίεβο, εάν η σχεδιαζόμενη συμφωνία σύνδεσης υλοποιηθεί.

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον δήλωσε επίσης ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εργάζονταν σε ένα οικονομικό σχέδιο για την Ουκρανία εάν και εφόσον μια νέα μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση επιδιώξει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η Άστον έχει προγραμματίσει να επιστρέψει στο Κίεβο για συνομιλίες την Τετάρτη.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία «προκαταρκτικών» συζητήσεων με την Ε.Ε. σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. «Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τότε θα εξετάσουμε το είδος της στήριξης» είπε.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγιερ προειδοποίησε ότι ένας αγώνας δρόμου για το ποιος μπορεί να πληρώσει τα περισσότερα, πιθανώς να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία.«Παραμένει μια πυριτιδαποθήκη και ελπίζω ότι καμία πλευρά δεν θα την πυροδοτήσει» είπε.