Μια φιέστα, η οποία πιθανότατα να μην είχε τον χαρακτήρα που ο ίδιος θα ήθελε, ελέω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, έστησε στην Κωνταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 567 ετών από την άλωση των Οθωμανών Τούρκων.

Στα πλαίσια της δικής του προβολής, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε το «παρών», ως κεντρική φιγούρα, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, όπου τοποθετήθηκε ένα ομοίωμα τείχους, με στόχο να γίνει μια αναπαράσταση της καθοριστικής μάχης που διεξήχθη στις 29 Μαΐου του 1453. Το όλο σόου μετέδωσε η Τουρκική Κρατική Τηλεόραση.

Στην περιοχή δεν υπήρξε κοινό, λόγω των μέτρων που έλαβαν οι Αρχές με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, κάτι στο οποίοι οι γείτονες δεν τα έχουν καταφέρει και τόσο καλά, με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει τα «βέλη» της εναντίον του Ερντογάν.

Στις 20:53 ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να απευθύνει την ομιλία του, ενώ γενικότερα στο όλο κλίμα φαινόταν να επικρατεί μια σχετική αμηχανία.

Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί στην Πόλη, με κύριο πρωταγωνιστή τον Ερντογάν, ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο στα πλοία στον Βόσπορο, ενώ δεν έλειψαν και οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί.

Δείτε τη φιέστα των Τούρκων:

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε και σε μια δημοσίευση στον λογαριασμό του στο Twitter, με την οποία υπερθεμάτιζε την αξία της Άλωσης για το σύγχρονο τουρκικό κράτος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή.

«Χαιρετίζω την 567η επέτειο από την Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο θεαματικές νίκες στην ιστορία, με την οποία έκλεισε μια εποχή και ξεκίνησε μια άλλη. Τιμώ όλους τους ήρωες, που έκαναν αυτήν τη γη σπίτι μας, και ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Καν, με έλεος και σεβασμό».