Ο ιρακινός στρατός δεν θα εξαπολύσει «προς το παρόν» επίθεση εναντίον της Φαλούτζα, προκειμένου να μην πληγούν οι κάτοικοι της πόλης την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Σάββατο μαχητές που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Ασκάρι, ένας εκ των εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας.

«Προς το παρόν είναι αδύνατο να εξαπολύσουμε επίθεση εναντίον της Φαλούτζα», καθώς η ιρανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει «να χυθεί αίμα κατοίκων», δήλωσε ο Ασκάρι, δύο ημέρες αφού μια κυβερνητική πηγή είχε ανακοινώσει πως ο στρατός προετοιμάζει μια μεγάλη επιχείρηση για να ανακαταλάβει την πόλη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει διατάξει τον στρατό να προετοιμαστεί για να ανακαταλάβει τη Φαλούτζα (60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης) και τη Ραμάντι, κάποιοι τομείς της οποίας βρίσκονται επίσης υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο Μάλικι είχε καλέσει χθες Δευτέρα τις σουνιτικές φυλές της περιοχής να εκδιώξουν τους «τρομοκράτες», ώστε να μην χρειαστεί να επέμβει ο στρατός.

«Όσον αφορά τη μάχη της Φαλούτζα, η τάση είναι προς το παρόν να περιμένουμε», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, καλώντας εκ νέου «τους κατοίκους της Φαλούτζα να μην επιτρέψουν στους εγκληματίες να διαταράξουν την ασφάλεια και να εκδιώξουν τους ενόπλους».

Ο Ασκάρι πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δεχθεί πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από τους κατοίκους και τις φυλές της πόλης.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από τις πόλεις, την ώρα που μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και της αλ Κάιντα ελέγχουν την περιοχή της Φαλούτζα», διευκρίνισε.