OHE: Να αντιμετωπιστούν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ισότιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους

Το μήνυμα του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού στη χώρα μας


ΚΟΣΜΟΣ
21:17
06/05/2020
OHE: Να αντιμετωπιστούν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ισότιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους
18
loading

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ισότιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.

Όπως επισήμανε σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, «είδαμε πόσο καλά αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση του κορονοϊού, πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να συνεχίσει να ενεργεί γρήγορα για να προσαρμόσει αυτή την απάντηση απέναντι στον κορονοϊό σε όλους τους κατοίκους της, όχι μόνο στους Έλληνες, όχι μόνο σε αυτούς που ζουν στη χώρα εδώ και πολύ καιρό».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών είναι να αντιμετωπίζουν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίζουν τον γείτονά τους. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ο ιός επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας».

Μια από τις προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας μαζί με ιατρικές ΜΚΟ κατά την κρίση του κορονοϊού ήταν, όπως αναφέρει και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ταυτοποιήσει τους ευάλωτους που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών για να τους θωρακίσει απέναντι στον ιό. Περίπου 2.800 άτομα καταγράφηκαν και κάποιοι από αυτούς έχουν μεταφερθεί από τα ΚΥΤ είτε εντός των νησιών είτε στην ενδοχώρα, σε κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Ο κ. Λεκλέρκ καλωσόρισε τις μεταφορές των ευάλωτων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές ροές που σημειώνονται, μειώνεται ο υπερπληθυσμός στα ΚΥΤ των νησιών, ωστόσο ζήτησε την επιτάχυνση των μεταφορών αυτών.

Στο τέλος Απριλίου 2020 στα νησιά βρίσκονταν 38.300 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Από αυτούς το 49% είναι από το Αφγανιστάν, 19% από τη Συρία, 6% από τη Σομαλία, 6% από την Παλαιστίνη και 5% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 22% αυτών είναι γυναίκες και το 33% παιδιά, από τα οποία πάνω από τα έξι στα δέκα είναι κάτω των 12 ετών. Επίσης, το 13% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς τους και αυτά κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων (87%) διαμένουν στα ΚΥΤ.

«Τα περισσότερα προγράμματα δεν υλοποιούνται για την πλειοψηφία των προσφύγων»

Σχετικά με την ευρύτερη αποσυμφόρηση των νησιών, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την αύξηση της δυναμικής των δομών, των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων και σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε γρήγορα δύο κέντρα φιλοξενίας, στη Μαλακάσα και τις Σέρρες, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά για τη βελτίωση της κατάστασης που περνούν οι άνθρωποι σε αυτά, που μοιάζει με κράτηση».

Στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα ESTIA, φιλοξενίας και παροχής μετρητών, οι πρόσφυγες που έχουν λάβει αναγνώριση περισσότερο από ένα μήνα πριν, απόφαση που μπορεί να επηρεάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας (βάσει των σχετικών στοιχείων της Υπηρεσίας Ασύλου), μέχρι και 7.500 άτομα.

Σχετικά με την απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Φιλίπ Λεκλέρκ εκτίμησε ότι «η διακοπή της παροχής οικονομικής υποστήριξης στους πρόσφυγες θα οδηγήσει κάποιους από αυτούς να μείνουν στο δρόμο» και ζήτησε να διασφαλιστεί «ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα καθυστερήσει για κάποιους, για να μην μείνουν ευάλωτοι πρόσφυγες στο δρόμο».

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ένταξή τους, καθώς τα περισσότερα σχετικά προγράμματα, όπως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ή ένταξής τους στις κοινωνικές παροχές «δεν υλοποιούνται για την πλειοψηφία των προσφύγων». Στην κατεύθυνση της ένταξης ανέφερε ως παράδειγμα την αγροτική οικονομία, σε ορισμένους τομείς της οποίας υπάρχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό και «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Το 2020 έχουν κατατεθεί ήδη 18.255 αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, που είναι περισσότερα από ό,τι όλη τη χρονιά του 2015 (13.187). Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αιτήματα ασύλου μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο κ. Λεκλέρκ τόνισε ότι είναι σημαντική η επιτάχυνση αυτή «αλλά όχι με το κόστος των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που είναι απαραίτητες».

Εξέφρασε δε την ανησυχία γιατί κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τις εγγυήσεις αυτές και «οδηγούν στη μέγιστη δυνατή χρήση της κράτησης που επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Καθώς η κράτηση «καθίσταται υποχρεωτική για όλους όσοι λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις», ο κ. Λεκλέρκ υπογράμμισε την ανάγκη εναλλακτικών της κράτησης λύσεων, καθώς «δεν είναι δυνατόν να κρατούνται γυναίκες, παιδιά και άνδρες για τόσο καιρό, όταν δεν διέπραξαν έγκλημα».

Τέλος, για τους ασυνόδευτους ανήλικους επισήμανε ότι στις 3 Μαΐου 2020, 1.550 βρίσκονταν στα ΚΥΤ και 331 σε προστατευτική κράτηση. Ο ίδιος καλωσόρισε τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων σε άλλες χώρες και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες προς την Ελλάδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Ρας

  Αυτή η [...] να πάρει τους λαθρομετανάστες στη χώρα του αφού τους θέλει και τους αγαπά.στην Ελλάδα είναι ανεπυθιμιτοι.

 2. avatar Μπορεί Κε…..φιλάνθρωπε

  των ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ να εκβιάσεις,να επιβάλλεις, να πείσεις αν θέλεις το επίσημο κράτος μου που εκπροσωπούν οι αγορασμένοι υπηρέτες σου και οι κοπαδοί τους ,όμως ποτέ δεν θα με πείσεις ούτε θα με αναγκάσεις να αποδεχτώ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ κλπ χωρίς να με ΡΩΤΗΣΕΙΣ.

 3. avatar ποτέ δεν θα συναινέσουμε

  να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς εισβολείς,παράνομοι,λαθρομετανάστες,των ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ (3-5.000 το κεφάλι, 20.000+ κατατρεγμένοι/φιλανθρωπικά πνιγμένοι στη Μεσόγειο,400+ αλλάχ ουάκμπαρ ανυποψίαστοι/άοπλοι σφαγμένοι Ευρωπαίοι) ....Κύριοι ΤΩΝ ....φιλάνθρωπων ΟΗΕΔΕΣ/UNCHR/ΔΙΕΘΝΗΣ ..ΑΧΡΗΣΤΕΙΑ/ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΟΡΟΣ/ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ/ΙΣΛΑΜΟΛΑΓΝΟΙ/ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ/ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ για δύο σοβαρούς λόγους.Γιατί πρώτον είμαστε ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ(εσείς αντίθετα συνηθισμένοι)/ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ/ΙΣΛΑΜΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΝΤΠ(την οποία εκπροσωπείτε)ΕΙΣΒΟΛΗ στη χώρα μας/ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ/ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ/κλπ και ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΝΤΠ που επάξια ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ θεώρησε ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ αν αποδεχόμαστε το καταχθόνιο/ύπουλο και κουτοπόνηρο σχεδιάκι σας που είχατε στήσει παρέα με τους.....φιλάνθρωπους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ/ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ πολλά χρόνια πρίν. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΤΕ και στα σπίτια σας.

 4. avatar Έμποροι των εθνών

  Πάρε τις υποδείξεις σου και GO HOME. Κι εσύ κι όσους ΜΚΟ και κυβερνητικούς είναι εκτελεστικά όργανα σου να τους πάρετε σπίτι σας τους \"ευάλωτους\" ληστές, βιαστές, κατασκόπους, τρομοκράτες, εγκληματίες και να τους δώσεις ίδια δικαιώματα με τα παιδιά σου μέσα ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.

 5. avatar Γιαγιάκα

  Περίμενα να μου περάσει ο θυμός πριν σχολιάσω. Βρίσκω τις υποδείξεις του κ. Λεκλέρκ απολύτως άτοπες. (και τώρα η γαλλική μετάφραση, μήπως δεν κατάλαβε: Monsieur, je trouve vos indications absolument mal placees)

 6. avatar Δημήτρης Κ.

  Ἐγώ θα ἔλεγα να ἀντιμετωπισθουν οἱ ἕλληνες ἰσότιμα με τούς λαθρομετανάστες, δηλαδή να δίνουν στους ἕλληνες δωρεάν κατοικία, φαγητό, ἐπίδομα, και ὅλα τά ἄλλα.

 7. avatar Αν δεν πάρετε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 250 εκατομμύρια ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, τότε είστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ, […]& ΠΑΛΙΟΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

  https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3186896/sima-kindinou-apo-oie-gia-to-metanasteftiko

 8. avatar Αααααα

  Γιατί κύριε ΟΗΕ δεν λες ότι πρέπει να ζητούν άσυλο στην Τουρκία;φοβάσαι;ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά;η αυτά που δίνει η Ευρώπη φτάνουν;πρέπει πρώτα να στέλνει η Ελλάδα λογαριασμό για το καθένα στον ΟΗΕ
  Όσο και να θέλουμε υπάρχουν και όρια και έχουν ξεπεραστεί προπολου.αλλωστε και αυτοί που έρχονται ξόδεψαν αρκετά λεφτά.αρα έχουν.δεν είναι κακομοιροι.ευκαιρια βρήκαν .τα λόγια αγαπητέ είναι εύκολα .έλα ζήσε κοντά τους και μετά τα λέμε.

 9. avatar Manos Panos

  Του@?? Π---¨¨΄++_ Μν¨¨&*^%$#@ και χωρις βαζελ&*^ που θα μας την κλ<"?*την π@#??%^

 10. avatar Γκασμας

  Ο Λεκλερκ και καθε Λεκλερκ ειναι εδω για το μεροκαματο .Πολα τα λεφτα. Καταστρεφουν το νησι μου και την χωρα μου με τις ευλογιες του καθε πολιτικαντη Μουζαλα, Μηταρακη και καθε [...] Οι γκασμαδες μηλησαν μια φορα μην μας κανετε να βγουμε ξανα μπροστα σας .Εσεις θα χασετε

 11. avatar λεει . Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

  μονο που μονο εμεις πληρωνουμε εισιτηριο.

 12. avatar PerMan

  Μα τι μας λέει ο κύριος.
  Ο Σουλτάνος, απέναντι έχει έτοιμους για τις βάρκες κάτι εκατομμύρια μετανάστες, το γράφω ευγενικά, για πέρασμα και αίτηση ασύλου. Που θα τους βάλουμε ρε σαϊνι? Τι θα φάνε? Μέσα στην πανδημία , με κίνδυνο η κατάσταση να χειροτερέψει, τι να τους κάνουμε?
  Μη μας παραζορίζεις γιατί θα κλάψουν μανούλες, ορε λεβέντη.

  1. avatar και όχι μόνο.

   ότι ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ τους αποκαλεί ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ στις ΠΛΑΤΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ που καθημερινά ΑΠΕΙΛΕΙ .....ΓΑΡΓΑΡΑ Ο ...ΟΗΕ/ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ των ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ.....

 13. avatar αν συμπεριφερθεί

  ισότιμα με τους άλλους πολίτες η κυβέρνηση πρέπει εφαρμόζοντας τους νόμους να τους δικάσει για την είσοδό τους στην χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και να τους απελάσει δια παντός.

 14. avatar Αλέκος Β.

  Άντε να δούμε πόσες βλακείες θά μας πούνε ακόμα καί είπαμε λαθρομετανάστες είναι.

 15. avatar dk. (PL-GR)

  Ας τους πάρει πρώτα ο ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ας δώσει καλό παράδειγμα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κτίριο τους εκεί, ας το κάνουν δωρεάν ξενοδοχείο. Σίγουρα έχουν και κέντρα αναψυχής με πολλά δωμάτια, γήπεδα , σεκιούριτι και υψηλούς φράχτες, σαν αυτά της ΕΟΚ στην Ελλάδα. Ας τα μετατρέψουν σε \"κέντρα υποδοχής και φιλίας\". Έχουν και πάρα πολύ υψηλούς μισθούς οι υπάλληλη της ΟΗΕ - ας καλέσει κάθε ένας υπάλληλος της ΟΗΕ δυο οικογένειες από την Αφρική στο σπίτι του και να τους φιλοξενήσει μόνιμα.

  Και μόνο τότε να μας διδάσκουν για την ηθική.

 16. avatar Γύπας

  Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ισότιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.!!!!!! Για ποιους πρόσφυγες μιλάς; Υπάρχουν στην Χώρα μας πρόσφυγες; Έχουν εισέλθει στην Ελλάδα παράνομα; Γιατί δεν ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία που κατέφυγαν σαν πρώτη χώρα υποδοχής;
  Μήπως να τους παραδώσουμε και τα σπίτια μας ; Να φύγουμε από την Χώρα μας εμείς και να έλθουν αυτοί; Να τους πάρει η Ευρώπη και να τους δώσει άσυλο Αυτή !! Αλλά βρήκατε και τα κάνετε. Από την μια ο ΣΥΡΙΖΑ που τους καλωσόριζε και από την άλλη οι κ@λοτούμπες Νεοδημοκράτες που μέχρι που ήταν αντιπολήτευση ΘΑ έδιωχνε τους Λαθρομετανάστες και τώρα τους μαζεύει στην ενδοχώρα!! Θα έλθουν και η εκλογές και θα πληρωθούν και αυτοί.

 17. avatar Να

  Να τους πάρει ο π@@ στην πατρίδα του

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει