Ανακοινώνοντας ότι η Αυστραλία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης καθώς οι νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα πως τα νοσοκομεία θα επαναλάβουν πολλά κατ΄επιλογήν χειρουργεία και τα σχολεία θα ξανανοίξουν για περισσότερα παιδιά.

Στο πλαίσιο ευρύτερων περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Αυστραλία απαγόρευσε τον Μάρτιο όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία προκειμένου να αποδεσμευτούν νοσοκομειακά κρεβάτια για το ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης των περιστατικών κορονοϊού. Επίσης, τα σχολεία έκλεισαν.

Όμως καθώς τα ποσοστά των μολύνσεων έπεφταν κάτω από το 25% στα μέσα Μαρτίου στα σημερινά επίπεδα τους, κάτω από 1% την ημέρα, ο Μόρισον δήλωσε στην Καμπέρα πως η Αυστραλία μπορεί να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε στον δρόμο της επιστροφής και νομίζω ότι έχουμε ήδη φθάσει ένα σημείο καμπής», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε σήμερα πως η χαλάρωση περιορισμών στα κατ΄επιλογήν χειρουργεία είναι δυνατή μετά την εξασφάλιση από τις αρχές περισσότερου προστατευτικού και ιατρικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένων 7.500 αναπνευστήρων «πλήρους δυνατότητας».

Χειρουργικές επεμβάσεις, περιλαμβανομένων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων και αρθροπλαστικών, μπορούν να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες μιας εφαρμογής για εντοπισμό επαφών — που έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τους χρήστες όταν έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που διαγιγνώσκονται αργότερα με COVID-19. Οι αρχές πιστεύουν πως η εφαρμογή εντοπισμού πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από την επαναλειτουργία πολλών υπηρεσιών.

Έπειτα από έναν και πλέον μήνα διδασκαλίας των παιδιών μέσω διαδικτύου, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε πως όλοι οι μαθητές θα αρχίσουν μαθήματα διά ζώσης τον επόμενο μήνα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, δήλωσε πως οι μαθητές θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σχολεία στις 11 Μαΐου κλιμακωτά προετοιμάζοντας την πλήρη επανέναρξη των σπουδών τον Ιούλιο.

«Είναι η ώρα να στρέψουμε το μυαλό μας στην επιστροφή των παιδιών μας στην τάξη», δήλωσε η Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Θα έχουμε επιπλέον προβλέψεις για την καθαριότητα, την απολύμανση, την υγεία, περιλαμβανομένων θερμομέτρων μετώπου και επίσης επιπλέον υγειονομικό εξοπλισμό στα θεραπευτήριά μας».

Η Αυστραλία είναι από τις λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο που ανακοινώνει σχέδια για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Παρότι μερικές φορές έρχονταν σε σύγκρουση με τις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που ήθελε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, τα παιδιά των εργαζομένων σε υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είναι μεταξύ των ελαχίστων που συνέχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Υπεύθυνοι για την εκπαίδευση στην Αυστραλία είναι το κράτος και οι περιφερειακές κυβερνήσεις.

Η επαναλειτουργία των σχολείων ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Αυστραλίας και θα επιτρέψει στους γονείς να τα βγάλουν πέρα με τις εργασιακές τους δεσμεύσεις.

Η Νέα Νότια Ουαλία, όπου κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αυστραλίας και είναι η πολιτεία όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της COVID-19, κατέγραψε μόλις έξι νέα κρούσματα του κορονοϊού χθες.

Η νότια πολιτεία της Βικτόριας κατέγραψε επτά νέες μολύνσεις, ενώ το Κουίνσλαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κατέγραψε έξι νέα κρούσματα. Η πλούσια σε σιδηρομεταλλεύματα Δυτική Αυστραλία κατέγραψε ένα επιπλέον κρούσμα στη διάρκεια της νύχτας.

Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 6.600 κρούσματα κορονοϊού και 71 θανάτους.

Νέα Ζηλανδία: Η καραντίνα περιόρισε την εξάπλωση της επιδημίας, όμως τα δύσκολα έρχονται τώρα

Όταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερ και ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τις 27 Απριλίου και ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά, ίσως να περίμεναν οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες.

Αντίθετα οι Νεοζηλανδοί, που βρίσκονται σε καραντίνα εδώ και ένα μήνα, γέμισαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα υποστήριξης προς την Άρντερν και τον δρ Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, επικεφαλής δημόσιας υγείας της χώρας.

Το δίδυμο που ηγήθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα στήριξης από τους πολίτες, χάρη στο οποίο έχουν σχεδόν εξαλείψει την εξάπλωση της covid-19.

Τώρα έρχονται τα δύσκολα, καθώς δεν θα είναι εύκολο να επανεκκινήσει η οικονομία της χώρας που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Εξάλλου αυξάνονται οι επικρίσεις ότι αντίστοιχα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί με λιγότερους περιορισμούς. Η αύξηση της ανεργίας αλλά και η επάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επανεκλογή ή μη της Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν πάντως η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός κερδίζει επαίνους από όλο τον κόσμο για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση και τις ηγετικές της ικανότητες, τις οποίες κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει αντι-Τραμπ.

Σε άρθρο του το περιοδικό The Atlantic εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Άρντερν ίσως να είναι «η πιο αποτελεσματική ηγέτης στον πλανήτη».

Από την πλευρά του ο Μπλούμφιλντ, ένας ψηλόλιγνος δημόσιος υπάλληλος, έχει αναχθεί σε προσωπικότητα του διαδικτύου. Ερωτικά τραγούδια, memes και αφιερώματα στον Μπλούμφιλντ συγκεντρώνουν χιλιάδες views, ενώ έχουν τυπωθεί μπλουζάκια στα οποία ο ίδιος και η Άρντερν παρουσιάζονται ως «Η βασίλισσα και ο βασιλιάς της καραντίνας της Νέας Ζηλανδίας».

«Να είστε ευγενικοί, να κάνετε το σωστό»

Η ανοικτή και συγκροτημένη αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας στην επιδημία του κορονοϊού έρχεται σε αντίθεση με αυτή άλλων χωρών.

Η Άρντερν παρουσίασε αμέσως συγκεκριμένα και εκτενή στοιχεία στους πολίτες και ζήτησε από τους Νεοζηλανδούς να είναι ευγενικοί και να κάνουν το σωστό, μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ψηφιακές οθόνες σε όλη τη χώρα και ενισχύθηκαν με Facebook live συνομιλίες με την πρωθυπουργό.

«Δεν μας παρουσίασαν την κατάσταση σαν πόλεμο, προέταξαν την ευγένεια», δήλωσε η Σούζι Ουίλις, μικροβιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Όκλάντ.

Η στρατηγική αυτή μοιάζει να έχει αποφέρει αποτελέσματα, με τη Νέα Ζηλανδία να έχει καταγράψει 1.445 κρούσματα και 13 θανάτους.

Την ώρα που άλλες οικονομίες λειτουργούσαν κανονικά η Νέα Ζηλανδία είχε κλείσει σχολεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, ακόμη και τα delivery. Οι πολίτες επιτρέπεται να βγαίνουν για σύντομα ψώνια ή περιπάτους κοντά στο σπίτι τους.

Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος αυτό των 5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι άνευ προηγουμένου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το επίπεδο της ανεργίας θα φτάσει το 13%, ακόμη κι αν χαλαρώσουν γρήγορα τα μέτρα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί έως και κατά ένα τρίτο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον έχει παρουσιάσει οικονομικά μέτρα, όπως επιδότηση μισθών, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας.

«Ο τρόπος που η Άρντερν χειρίστηκε την κρίση ήταν φανταστικός», σχολίασε ο Άντριου Χιους του Research School of Management του πανεπιστημίου της Αυστραλίας. «Όμως αυτό που θα είναι πιο σημαντικό είναι πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία να ανακάμψουν».

Εκλογές

Μια επιτυχημένη ανάκαμψη είναι κρίσιμης σημασίας για την Άρντερν η οποία επιθυμεί την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των φιλελεύθερων, κυρίως χάρη στη συμπόνια της, το γεγονός ότι επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά θέματα και της ικανότητάς της να συνδυάζει τη μητρότητα με τις ηγετικές ικανότητες.

Όμως επικριτές της καταγγέλλουν ότι δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την παροχή οικονομικών κατοικιών, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την οικονομική ανάπτυξη.

Αν και η Άρντερν εμφανίζεται να έχει μεγάλη απόσταση στις δημοσκοπήσεις από τους αντιπάλους της στην ερώτηση για καλύτερο πρωθυπουργό, η στήριξη προς τον κυβερνητικό της συνασπισμό δεν είναι τόσο μεγάλη.