Περισσότερα από 4.000 σπίτια πλημμύρισαν στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της τετραήμερης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

Ωστόσο οι περισσότεροι από τους κατοίκους κατάφεραν σήμερα να επιστρέψουν στις εστίες τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Οι καθημερινοί ρυθμοί επανέρχονται επίσης σταδιακά στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη που είχαν μπει στην «κατάψυξη» εξαιτίας της σφοδρότερης χιονόπτωσης των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.

«Ο αριθμός των πλημμυρισμένων σπιτιών ανέρχονται στα 4.300», είπε ο Ιχάμπ αλ Γουσέιν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι περισσότεροι έχουν γυρίσει στις κατοικίες τους», συνέχισε, μολονότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε ορισμένους τομείς.

Τις τελευταίες ημέρες λειτουργούσαν 21 καταφύγια αλλά πλέον παραμένουν μόνο δύο ανοιχτά, που φιλοξενούν 150 οικογένειες. Και αυτά θα κλείσουν αύριο και θα αναζητηθούν άλλες λύσεις για όσους από τους κατοίκους δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια τους, είπε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μοχάμαντ αλ Ράκαμπ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να φιλοξενηθούν σε καταφύγια ή σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές εξαιτίας των βροχών εκτιμάται ότι φτάνουν τα 64 εκατ. δολάρια. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων, Άσραφ αλ Κέντρα, είπε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία και άλλοι 108 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

Στην Ιερουσαλήμ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και σήμερα, μολονότι το χιόνι έχει αρχίσει να λιώνει. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς επαναλειτουργούν από το μεσημέρι.

Δείτε φωτογραφίες από τη Λωρίδα της Γάζας…