Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη σήμερα αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν για να επισκεφθεί τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί ένα χρόνο πριν από την οριστική τους αποχώρηση, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον, που συνοδευόταν από τον πρώην ποδοσφαιριστή Μάικλ Όουεν, επισκέφθηκε τους βρετανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο Μπάστιον στην επαρχία Χελμάντ.

«Η μεγάλη αποχώρηση έχει ξεκινήσει. Βρισκόμαστε στο 2013 και έχω ήδη πει ότι δεν θα υπάρχουν μάχιμα (βρετανικά) στρατεύματα μετά το 2014. Δώσαμε αυτή την υπόσχεση και θα την κρατήσουμε (…). Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων είναι ένα σχέδιο το οποίο θα τηρήσουμε», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια της καθιερωμένης ενόψει των Χριστουγέννων επίσκεψής του στους βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.200 βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, από 9.000 που ήταν στην αρχή του έτους.

«Κατά τη γνώμη μου, η κινητήριος δύναμη της αποστολής ήταν να υπάρξει ένα βασικό επίπεδο ασφαλείας, ώστε (το Αφγανιστάν) να μην γίνει καταφύγιο τρομοκρατών», σημείωσε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αυτή είναι η αποστολή, αυτή ήταν η αποστολή και πιστεύω ότι την έχουμε εκπληρώσει, οπότε τα στρατεύματά μας μπορούν να είναι περήφανα για όσα έχουν κάνει», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να υπογράψουν τη διμερή συμφωνία ασφαλείας.

«Είναι προς το συμφέρον του Αφγανιστάν να υπάρχει μια βασική συμφωνία ώστε τα αμερικανικά και άλλα στρατεύματα να μπορέσουν να το βοηθήσουν στον τομέα της ασφάλειας για όλο το διάστημα της μεταβατικής περιόδου και να προσφέρουν κάποια υποστήριξη στο μέλλον», υπογράμμισε ο Κάμερον.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον του Αφγανιστάν, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οπότε είμαι πεπεισμένος ότι έπειτα από κάποιες συζητήσεις θα υπογραφεί μια συμφωνία», κατέληξε.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον στο Αφγανιστάν ανακοινώθηκε επίσης μια συνεργασία μεταξύ της Αγγλικής και της Αφγανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου παρουσία του Μάικλ Όουεν, πρώην διεθνή επιθετικού της Λίβερπουλ.

«Το ποδόσφαιρο έχει την τεράστια δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους και τα κράτη και καθώς φεύγουμε από το Αφγανιστάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις ένοπλες δυνάμεις της, να υποστηρίζουμε την ανάπτυξή της, ενώ θα τη βοηθήσουμε να αποκτήσει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου», υπογράμμισε ο Κάμερον.