Οι αιτήσεις δύο Κούρδων βουλευτών που ζητούσαν να μπει ένα τέλος στις μακροχρόνιες προφυλακίσεις τους απορρίφθηκαν σήμερα από Τουρκικό δικαστήριο.

Πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους μαχητικούς Κούρδους.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, εκδόθηκε παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας το οποίο αποφάνθηκε αυτό το μήνα ότι η μακροχρόνια προφυλάκιση ενός άλλου βουλευτή ήταν αντισυνταγματική.

Οι Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και Ιμπραήμ Αϊχάν, βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), τέθηκαν υπό κράτηση το 2010 με κατηγορίες ότι είχαν σχέσεις με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση ενώ εκκρεμούν οι ετυμηγορίες στις δίκες τους.

Άλλοι τρεις βουλευτές του BDP που βρίσκονται υπό κράτηση, ζήτησαν επίσης να απελευθερωθούν, αλλά ο εισαγγελέας ενός δεύτερου δικαστηρίου στο Ντιγιάρμπακιρ συνέστησε σήμερα να απορριφθούν τα αιτήματά τους.

Οι ελπίδες για την αποφυλάκιση των Κούρδων κοινοβουλευτικών είχαν αυξηθεί καθώς ένας βουλευτής άλλου αντιπολιτευόμενου κόμματος απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως, με την προφυλάκισή του, παραβιάσθηκαν τα δικαιώματά του.

Ο Μουσταφά Μπαλμπάι του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ορκίσθηκε την περασμένη Τρίτη βουλευτής αφού απελευθερώθηκε εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης την οποία έχει ασκήσει στην πρωτόδικη καταδίκη του σε φυλάκιση πέντε ετών με κατηγορίες για συνωμοσία.