Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί, Νάνσι Πάουελ, κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας να δώσει εξηγήσεις για τη σύλληψη μιας Ινδής διπλωμάτισσας στη Νέα Υόρκη, η οποία κατηγορείται ότι είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές για την οικιακή βοηθό που απασχολούσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σουτζάτα Σινγκ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την «απολύτως απαράδεκτη» αντιμετώπιση της διπλωμάτισσας από τις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ινδίας στην Ουάσινγκτον η αναπληρώτρια γενική πρόξενος της χώρας στη Νέα Υόρκη, η 39χρονη Ντεβιάνι Χομπραγκάντε, συνελήφθη την Πέμπτη από αστυνομικούς που την περίμεναν έξω από το σχολείο της κόρης της. Της πέρασαν χειροπέδες και την κράτησαν για αρκετές ώρες, προτού να την αφήσουν ελεύθερη με εγγύηση.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 39χρονη κατηγορείται ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές στο έγγραφο με το οποίο ζητούσε να χορηγηθεί βίζα στην Ινδή οικιακή βοηθό της. Η πρεσβεία ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές «να αντιμετωπίσουν το θέμα με την δέουσα ευαισθησία», λαμβάνοντας υπόψη τη διπλωματική ασυλία της Χομπραγκάντε.

Η κατηγορία που αποδίδεται στη Χομπραγκάντε είναι ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κατέβαλε στην οικιακή βοηθό της 4.500 δολάρια μηνιαίως ενώ στην πραγματικότητα της έδινε 30.000 ρουπίες, ποσό που με τη σημερινή ισοτιμία αντιστοιχεί σε 480 δολάρια. Η βοηθός λάμβανε δηλαδή 3,31 δολάρια ανά ώρα εργασίας, ποσό πολύ μικρότερο από τη νόμιμη ελάχιστη αποζημίωση των 7,25 δολαρίων.

Η Χομπραγκάντε αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων και αφού υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό της. Εάν κριθεί ένοχη κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Η πρεσβεία της Ινδίας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ινδικό δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος της οικιακής βοηθού, η οποία είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης από την πλευρά της υποστήριξε ότι η Χομπραγκάντε παρανόμησε και έπρεπε να της ασκηθεί δίωξη. «Οι ξένοι υπήκοοι που έρχονται στις ΗΠΑ για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί δικαιούνται την ίδια προστασία από την εκμετάλλευση με αυτήν που απολαμβάνουν και οι Αμερικανοί πολίτες», δήλωσε ένας εισαγγελέας.